Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün karşılıklı olarak yeni yıl mesajları gönderdi.

Xi Jinping, mesajında Çin hükümeti ve halkı adına Rusya Devlet Başkanı Putin’e ve Rus halkına en içten tebriklerini ilettiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Xi, 2023 yılında yüzyılda bir görülen değişiklikler ve çalkantılı uluslararası ve bölgesel durum karşısında Çin-Rusya ilişkilerinin sağlıklı ve istikrarlı şekilde gelişmeyi sürdürerek doğru yönde sağlam adımlarla ilerlediğini kaydetti.

Xi Jinping, “Geride bıraktığımız bir yıl içinde, Moskova’da ve Beijing’de birer yüz yüze görüşme gerçekleştirerek, ikili ilişkiler ve her iki tarafı ilgilendiren uluslararası ve bölgesel sorunlara dair samimi iletişimde bulunup, geniş bir mutabakat sağladık. Bizim önderliğimizde ikili siyasi güven daha da derinleşirken, stratejik işbirliği günden güne sıkılaştı ve karşılıklı yarara dayalı işbirliğinde sürekli yeni başarılara imza atıldı. İki ülke arasındaki ticaret hacmi öngörülen tarihten daha önce 200 milyar dolarlık hedefe ulaştı. Spor Değişimleri Yılı kapsamında düzenlenen etkinlikler başarıyla tamamlanırken, ikili ilişkilerin maddi ve kamuoyu zemini daha da sağlamlaştırıldı.’’ ifadelerini kullandı.

Xi Jinping’in mesajında, “Putin’le beraber önümüzdeki iki yılda Çin’de Rusya Kültür Yılı ve Rusya’da Çin Kültür Yılı etkinliklerinin düzenleneceğini ilan ettik. İki ülke, diplomatik ilişkilerin tesisinin 75. yıldönümünü de kutlayacak. Tarih, iyi komşuluk ve dostluk, kapsamlı stratejik koordinasyon ve karşılıklı yarara dayalı işbirliği ve kazan-kazan temelindeki Çin-Rusya ilişkilerinin sağlamlaştırılarak geliştirilmesinin, iki ülke ve iki halkın temel çıkarlarına uyduğu gibi, uluslararası toplumun beklentisine ve zamanın trendine uygun düştüğünü kanıtladı. Sayın Başkan Putin’le sıkı temasları sürdürerek, diplomatik ilişkilerin 75. yılı ve kültür yılları kapsamındaki etkinlikler vesilesiyle karşılıklı güveni artırmak, işbirliğini genişletmek, dostluğu ileriye taşımak ve ikili ilişkilerin doğru istikamette devam etmesini güvence altına almak için çalışmaya hazırım.” ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, gönderdiği tebrik mesajında, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in yeni yılını en içten dilekleriyle kutladığını, Çin halkına sağlık ve mutluluk dilediğini ifade etti.

Geride kalan yılda Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’le iki kez görüştüğünü, bu temaslarla Rusya-Çin yeni dönem kapsamlı stratejik işbirliği ve ortaklık ilişkilerinin kapsamlı şekilde gelişmesine güç katıldığını hatırlatan Putin, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğinin süratle geliştiğini, ikili ticaret hacminin 200 milyar doları aşarak rekor kırdığını ifade etti.

Rusya-Çin Spor Değişimleri Yılı’nın başarıyla düzenlendiğine, karşılıklı kültür yıllarının düzenlenmesi için hazırlıkların sürdüğüne ve aynı zamanda ikili diplomatik ilişkilerin 75. yıldönümünün kutlanacağına dikkat çeken Putin, iki tarafın ortak çabaları sonucunda iki ülke arasında her alandaki verimli işbirliğinde daha büyük başarılar kazanılacağına, iki taraf arasında BM, G20, Shanghai İşbirliği Örgütü ve BRICS çerçevesindeki işbirliğinde yeni ilerlemeler kaydedileceğine inandığını dile getirdi.

Çin Başbakanı Li Qiang ve Rusya Başbakanı Mihail Mişustin de karşılıklı olarak yeni yıl mesajları gönderdi.

Hibya Haber Ajansı