Nobel Fizik Ödülü sahibi David Gross, geçtiğimiz günlerde Çin Medya Grubu’na (CMG) özel bir röportaj verdi.

Çin’in başkenti Beijing’de yer alan Büyük Halk Toplantı Sarayı’nda 16 Temmuz’da düzenlenen 1. Uluslararası Temel Bilimler Konferansı’na 300’ün üzerinde ödüllü bilim insanı katıldı.

Katılımcılar arasında bulunan Nobel Fizik Ödülü sahibi, ABD Ulusal Bilimler Akademisi üyesi ve Çin Bilimler Akademisi misafir akademisyeni 83 yaşındaki David Gross CMG’ye verdiği röportajda, “Son 25 yıl içinde her yıl en az bir kez Çin’e geldim. Temel bilimlerin büyük önem taşıdığı mesajını iletmek istiyorum. Çin, artık bu önemli noktayı fark etti. Geçtiğimiz günlerde Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in on yıl önce yaptığı ve temel bilimin önemini vurguladığı bir konuşmayı okudum.” diye konuştu.

David Gross, zengin ve güçlü bir ülke haline gelen Çin’in temel bilimlerde öncü bir rol oynaması gerektiğini, bu nedenle Çin'in yaklaşımını takdirle değerlendirdiğini ifade etti.

David Gross, “Çin'e her geldiğimde, devasa binalarda ve altyapı tesislerinde yaşanan fiziksel değişimlerin yanı sıra, bilim alanında kazanılan büyük gelişmelere hayran kalıyorum. Üniversite eğitiminin yaygınlaşması ve üniversitede bilimsel araştırmalara heves gösteren genç öğrencilerin sayısının artması bende derin izlenim bırakıyor. Çin, artık gelişmiş laboratuvarlar kurma alanında dünyada ilk sıralarda yer alıyor. Benim araştırma alanımda da Çin bazı çok önemli keşifler yaptı. Mesela Çin’in dünyanın en büyük radyo teleskopu FAST’a sahip olması, şaşırtıcı bir başarı.” ifadesini kullandı.

Hibya Haber Ajansı