Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 2023 yılının son gününde yeni yıl konuşması yaptı.

Xi, Çin Medya Grubu (CMG) ve internet aracılığıyla yayınlanan konuşmasında, 2023 yılındaki çalışmaları özetlerken, 2024 yılına yönelik beklentilerini açıkladı.

Xi Jinping'in yeni yıl konuşmasının tamamı şöyle:

“Bayanlar, Baylar merhaba!

Yeni yılı kucakladığımız bu güzel anda, Beijing’den herkese en iyi yeni yıl dileklerimi sunuyorum.

2023 yılında, çeşitli zorluklara karşı mücadele ederek ilerlemeye devam ettik. Bu süreçte hem güzel manzaralara şahit olduk hem de verimli neticeler elde ettik. Bu yıl yaşanan tüm zorlukları zihnimize kaydederken, aynı zamanda geleceğe tam güven besliyoruz.

Geride bıraktığımız yılda sağlam adımlar attık. Salgındaki durum kontrol altına alındı. Ekonomi toparlanmaya devam ederken, yüksek nitelikli kalkınma istikrarlı bir şekilde hızlandırıldı. Modern endüstriyel sistem daha mükemmel hâle geldi. Bel kemiği niteliği taşıyan bir dizi ileri, akıllı, ve yeşil sektör hızla yükseldi. Tahıl üretiminde art arda 20 sene bol hasat elde edildi. Sular daha da temiz, dağlar daha da yeşil hâle gelirken, kırsal bölgelerin kalkınmasında yeni vizyonlar ortaya koyuldu. Ülkenin kuzeydoğu bölgesinin kapsamlı şekilde kalkındırılmasına dair çalışmalarda yeni sayfalar açıldı. Xiong’an Yeni Bölgesi’nin inşasında ilerlemeler kaydedilirken, Yangtze Nehri Ekonomik Kuşağı büyük canlılık gösterdi, Guangdong-Hong Kong-Makao Büyük Körfez Bölgesi gelişmede öncü rol oynadı. Çin ekonomisi, karşılaştığı fırtına ve dalgalara direnme sürecinde daha da güçlendi.

Geride bıraktığımız yıl içinde güçlü adımlar attık. Uzun süre harcanan çabaların ardından, Çin’in inovasyon gücü ve kalkınmasının canlılığı açığa çıkarıldı. C919 uçağı, ticari uçuşu gerçekleşti. Çin yapımı büyük yolcu gemisi test gezisini tamamladı. Shenzhou insanlı uzay projesi kapsamında taykonotlar uzayda görev rotasyonu gerçekleştirdi. Çin'in “Striver” olarak da bilinen insanlı denizaltısı “Fendouzhe”, derin denizde göz alıcı bir görev tamamladı. Çinli markalar tüketicilerin büyük beğenisini kazandı. Çin menşeli cep telefonları yok satılır duruma geldi. Yeni enerjili araçlar, lityum piller ve fotovoltaik ürünleri Çin yapımı ürünlere yeni renkler kattı. Çin, kendi ayaklarının üzerinde durma anlayışını benimseyerek mücadele ediyor ve sürekli yenilik yaratıyor.

Geride bıraktığımız yılda çarpıcı adımlar attık. Chengdu Dünya Üniversite Oyunları ve Hangzhou Asya Oyunları görkemli bir şekilde düzenlendi. Sporcular, güzel performanslar sergiledi. Tatillerde büyük kalabalıklar görülürken, sinema sektöründe de canlılık gösterildi. Düşük karbonlu yaşam tarzı moda hâline geldi, tekrar görülen yoğunluk insanların güzel yaşam ve mutluluk arzusunu yansıtmanın yanı sıra, canlılıkla dolu Çin’i gözler önüne serdi.

Geride bıraktığımız yılda, özgüvenli adımlar atıldı. Çin, büyük bir ülke olarak, yüce medeniyetini aktarıyor. Bu geniş topraklarda hem uçsuz bucaksız çöller, hem de hafif yağmurlarla süslenen güney şehirleri, hem hiç durdurmadan akan Sarı Nehir ile Yangtze Nehri bulunuyor. Liangzhu, Erlitou, Yin ve Sanxingdui gibi tarihî kalıntılarda medeniyetin ışığı, yazının aktarımı ve kültürel şaheserler saklı. Uzun geçmişe sahip Çin medeniyetinin derinliği ve genişliği özgüvenimizin ve gücümüzün kaynağını teşkil ediyor.

Çin, kendisini geliştirirken dünyayı da aktif şekilde kucaklayarak, büyük ülke olma sorumluluğunu üstleniyor. Çin-Orta Asya Zirvesi ve 3. Kuşak ve Yol Uluslararası İşbirliği Forumu dâhil bir dizi uluslararası etkinliğe ev sahipliği yaparak, dünyanın her köşesinden gelen konukları ağırladık. Bazı ülkeleri ziyaret ettik, uluslararası toplantılara katıldık, çok sayıda eski dostumuzla ve yeni ortaklarımızla görüşerek, Çin’in düşüncelerini paylaşmanın yanı sıra, fikir alışverişinde bulunduk. Uluslararası durum ne yönde değişirse değişsin, barış ve kalkınma daima dünyamızın ana eğilimi ve işbirliğine dayalı kazan-kazan ortaklığı daima izlememiz gereken temel ilke olmalı.

Yolculuk esnasında rüzgârlara ve yağmurlara rastlamak olağan bir durum. Bazı işletmeler, iş konusunda baskılarla karşılaşıyor, bazı kişiler de istihdam ve yaşam standardı konusunda sıkıntılar çekiyor. Bazı yerlerde sel, tayfun ve deprem gibi doğal felaketler yaşandı. Tüm bunlar beni de yakından ilgilendiriyor. Zorluklardan korkmadan, birbirine destek olarak meydan okumalarla yüzleşen, zorlukların üstesinden gelen o kişiler beni de ziyadesiyle duygulandırdı. Köylüsünden işçisine, girişimcisinden askerine kadar, bütün sektörlerde çalışanlar, herkes ter döktü, her sıradan vatandaş olağanüstü katkılarda bulundu. Halk, zorlukların üstesinden gelmemiz için ebediyen en büyük dayanak olacaktır.

Önümüzdeki yıl, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulmasının 75. yıldönümü kutlanacak. Çin tarzı modernizasyonu kararlı bir şekilde ilerleteceğiz. Yeni kalkınma düşüncesini tam, doğru ve kapsamlı bir şekilde hayata geçireceğiz. Yeni kalkınma yapısının oluşumunu hızlandırarak, yüksek nitelikli kalkınmayı ilerleteceğiz, kalkınma ile güvenliği koordine şekilde gerçekleştireceğiz. İstikrar ön şartıyla ilerleme arayışında bulunma ve ilerleme yoluyla istikrarı sağlama ilkelerine bağlı kalarak, ekonomideki toparlanma ve büyüme eğilimini güçlendireceğiz, ekonominin uzun vadede istikrarlı şekilde ilerlemesini sağlayacağız. Reform ve dışa açılmayı kapsamlı şekilde derinleştirerek, kalkınma konusundaki güveni daha da artıracağız, ekonominin canlılığını güçlendireceğiz, eğitimi daha büyük bir güçle ileriye taşıyacağız, bilim ve teknolojiyi geliştireceğiz ve yetenekli personel yetiştireceğiz. Hong Kong ve Makao özel idari bölgelerinin kendi üstün noktalarından istifade ederek ulusal kalkınmayla daha güzel şekilde kaynaşmasına, uzun vadeli refah ve istikrarını korumasına destek vermeye devam edeceğiz. Vatanın birleşmesi, tarihî süreçteki kaçınılamaz bir eğilim. Taiwan Boğazı’nın iki yakasında yaşayanlar el ele vererek, ulusal kalkınmanın faydalarını paylaşacak.

Hedefimiz hem büyük hem de sade. O da vatandaşlarımızı güzel hayatlara kavuşturmak. Çocukların yetiştirilmesi ve eğitimi, gençlerin istihdamı ve yaşlıların sağlık ve bakım talepleri... Tüm bunlar, kişisel meseleler olduğu kadar devlet meselesidir. Hepimiz bu meseleleri çözmek için beraber çaba harcamalıyız. Günümüzde toplum hızla gelişiyor, herkes çok meşgul, herkes büyük iş ve yaşam baskısıyla karşı karşıya bulunuyor. Mutedil ve ahenkli bir toplumsal ortam yaratarak, inovasyon için kapsayıcı ve canlı alanları genişleteceğiz, aynı zamanda elverişli ve rahat yaşam koşulları yaratarak, herkesin mutluluğa kavuşmasına ve hayallerini gerçekleştirmesine imkân sağlayacağız.

Şu an, dünyanın birçok yerinde halen savaşlar yaşanıyor. Çin halkı, barışın değerini çok iyi biliyor. Uluslararası toplumla beraber, insanlığın geleceğini ve halkların mutluluğunu dikkate alarak, insanlığın kader birliğinin oluşumunu hızlandırmaya ve daha güzel bir dünyayı inşa etmek için çalışmaya hazırız.

Hep birlikte, vatanımızın müreffeh, dünyanın barışçıl ve huzurlu olmasını temenni edelim. Herkese sağlık ve mutluluk diliyorum.

Teşekkür ederim!

Hibya Haber Ajansı