Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve ABD Başkanı Joe Biden, bugün Çin-ABD diplomatik ilişkilerinin kuruluşunun 45. yıldönümü nedeniyle birbirlerine kutlama mesajı gönderdi.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping mesajında, Çin ile ABD arasında diplomatik ilişkilerinin kurulmasının ikili ilişki tarihi ve uluslararası ilişkiler tarihinde büyük bir gelişme olduğuna işaret ederek, tarihin karşılıklı saygı, barış içinde bir arada bulunma ve kazan- kazana dayalı iş birliğinin iki büyük devlet olan Çin ve ABD’nin birbirlerine yaklaşması için doğru yol olduğunu kanıtladığını söyledi.

Xi Jinping, ABD Başkanı Joe Biden ile San Francisco’da yaptığı görüşmenin geleceğe yönelik “San Francisco Vizyonu” oluşturduğuna işaret ederek, bunun ikili ilişkilerin gelişmesine yön verdiğini vurguladı.

Xi, ikili ilişkilerin istikrarlı, sağlıklı ve sürdürülebilir gelişmesini gerçek adımlarla hızlandırmaları çağrısında bulundu. Xi, ABD Başkanı Biden ile ortak çaba harcayarak, ikili ilişkilere rehberlik etmeye, iki ülkeye ve iki ülkenin halklarına yarar getirmeye, dünya barışı ve gelişmesini hızlandırmaya hazır olduğunu belirtti.

Biden mesajında, ABD ile Çin arasındaki diplomatik ilişkilerinin kurulduğu 1979 yılından bu yana geçen süre içinde iki ülke arasındaki bağlantıların iki ülke dahil tüm dünya ülkelerinin refahını artırdığına işaret ederek, bu önemli ilişkileri sorumlu bir tavırla yönetmeye hazır olduğunu söyledi.

Biden, Çin ile ABD arasında yapılan birçok görüşme ve istişarede kaydedilen ilerlemeler temelinde ikili ilişkileri daha da iyileştirmeyi ümit ettiklerini kaydetti.

Hibya Haber Ajansı