Çinli araştırmacılar, biyonik sentetik kauçuk teknolojisinde çığır açan bir değişikliğe imza atarak, yerli uçak lastiklerinin üretimi alanında yeni bir ilerleme sağladı. Çin’in kuzeydoğusundaki Jilin eyaletinde yer alan Çin Bilimler Akademisi Changchun Uygulamalı Kimya Enstitüsü’nden araştırmacılar, uçak lastiği üretimine ilişkin 41 önemli teknolojiye sahip olduklarını açıkladı. 

Changchun şehrinde bulunan bir test üssünde üretilen biyonik sentetik kauçuk, kısa süre önce üretim hattından indi. İlgili malzemeler, sıkıştırma ve paketleme işlemlerinin ardından uçak lastiği prototiplerinin üretiminde kullanılmak üzere gönderilecek.

“Siyah altın” ismiyle de anılan doğal kauçuk, uçak lastiklerinin üretimindeki önemli bir hammadde olarak biliniyor. Ağırlıklı olarak Güneydoğu Asya ülkelerinde üretilen önemli bir stratejik malzeme ve endüstriyel hammadde olan doğal kauçuk, havacılık ve ulaştırma dâhil olmak üzere birçok sektörde yeri doldurulamaz bir konuma sahip. Çin’deki kauçuk üretimi geçen yıl sadece 740 bin ton iken, tüketimi ise 6,6 milyon tonu geçti. Ülkede kullanılan kauçuğun neredeyse yüzde 90’ı ithal ediliyor.

Changchun Uygulamalı Kimya Enstitüsü’nden araştırmacı Bai Chenxi, “Hammadde, yüksek kaliteli uçak lastiği geliştirmesinin önündeki en büyük engeldi. Dolayısıyla hammaddenin istikrarlı şekilde tedariki ve bu alanda büyük ölçekli endüstriyelleşme hedefine ulaşmanın tek yolu, biyonik sentetik kauçuk imal etmekti” dedi. 

Pilot fabrikada deneme üretimi başlıyor

Çin Bilimler Akademisi Changchun Uygulamalı Kimya Enstitüsü Başkanı Yang Xiaoniu da konuyla ilgili şu bilgileri aktardı: “Biyonik sentetik kauçuğun başarıyla geliştirilmesi, doğal kauçuğu tarımsal bir üründen endüstriyel bir ürüne dönüştürdüğümüzün önemli bir simgesi. Kaliteli doğal kauçuk üretimimiz, artık coğrafi konum nedeniyle kısıtlanmayacak. Kauçuk konusunda artık ithalata bağımlı olmayacağız.”
İthal hammaddelere olan bağımlılık, uçak lastikleri üretiminin önündeki engellerden sadece biri. Büyük rekabet gücüne sahip yüksek kaliteli lastikler geliştirerek, teknolojiyi pratik ticari ürünlere dönüştürmek, karşı karşıya bulunulan ciddi bir meydan okuma olarak kabul ediliyor.
Yang Xiaoniu, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Ar-Ge çalışmalarımızı hızlandırmak için bir pilot fabrikada bazı denemeler yapacağız. Bunun dışında, teknolojimizi diğer lastik fabrikalarıyla da paylaşmaya hazırız. Böylece onlar da sivil havacılık için lastik üretebilecekler” dedi.

Hibya Haber Ajansı