Bitfinex Alpha raporunda bu hafta yer alan analizlerde, Bitcoin piyasasının kritik öneme sahip noktalarına odaklanıldı ve piyasanın bu seviyelerden hangi yöne ve fiyata doğru hareket edeceği incelendi. BTC’deki son yükseliş, 45 bin doların önemli bir direnç seviyesi olduğunu gösterdi. Yılın ilk dönemine bakıldığında, yüzde 170’lik bir artışla, 2022’deki yüzde 64’lük düşüşün geri alındığı görülüyor. Bu noktada, uzun vadeli yatırımcılar olarak adlandırılan, piyasada realize edilen fiyatın önemli bir kısmını elinde tutan ve aktif Bitcoin arzının yüzde 16’sını kontrol eden bu kilit öneme sahip yatırımcı grubunun kararları kritik önem taşıyor.

Son altı yılın en düşük seviyesine gerileyen merkezi borsalardaki Bitcoin arzının 45. ayda da düşüş trendini sürdürmesi, olumlu bir gelişme olarak öne çıkıyor. Bu trend, Bitcoin’in uzun vadeli elde tutma eğilimine veya merkezi olmayan saklama çözümlerine yönelik bir geçiş olduğunu, satış eğiliminin azaldığını açığa çıkarıyor. Bu gösterge, boğa piyasası sinyali olarak yorumlanıyor. Ayrıca, borsalara BTC cinsinden para yatırma işlemlerinin son yılların en düşük seviyesinde olması, satış baskısının azaldığına da işaret ediyor.

 

Piyasada yukarı yönlü işaretler bulunsa da yatırımcıların dikkatli olması gerekiyor

Bitcoin için Harcanan Çıktı Kâr Oranının 44 gün boyunca 1’in üzerinde kalması, özellikle uzun vadeli Bitcoin yatırımcılarının büyük bir kısmının kârda olduğunu gösteriyor. Bu uzun vadeli kârlılık, geçmiş verilerle karşılaştırıldığında piyasada düzeltme hareketlerinin hemen öncesinde gelmesi nedeniyle rallinin bu şekilde daha fazla devam edemeyeceği yönündeki endişeleri artırdı.

44 bin dolar ile 45 bin dolar arasında yaşanan fiyat hareketleri, spot ve vadeli piyasalar arasında bir etkileşim olduğunu gösteriyor. Vadeli piyasalardaki kısa pozisyonların kapatılması fiyatların yükselmesine neden olurken piyasada yüksek fiyat seviyelerinde yaşanan dalgalanmalar muhtemel düzeltmeler yapılmasını gerektirebilir. Genel olarak değerlendirildiğinde piyasada yukarı yönlü güçlü işaretler bulunsa da yatırımcıların muhtemel konsolidasyonlara veya fiyatta aşağı yönlü hareketlere karşı temkinli olmaları gerekiyor.

 

BTC veya USDt cinsinden yatırım yapan bireylere ikâmet ve vatandaşlık hakkı sunuluyor

El Salvador'da, Bitcoin ve kripto milyonerlerini hedefleyen “Freedom VISA” programı başlatıldı. Bu program için 1 milyon dolarlık bir bütçeye ihtiyaç duyuluyor. BTC veya USDt cinsinden yatırım yapan bireylere uzun vadeli ikâmet hakkı ve vatandaşlık hakkı sunuluyor. Japonya’da mevcut koalisyon hükümeti, şirketleri uzun vadeli kripto varlıklarından elde ettikleri realize edilmemiş kazançlar üzerindeki vergilerden muaf tutacak bir vergi reformu üzerinde çalışıyor.

Bu arada, ABD’de iki partinin üyelerinden oluşan bir Senatör grubu tarafından Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Yasa Tasarısı sunuldu. Terör faaliyetlerinin finansmanına yönelik dijital varlıkların kullanımını engellemeyi amaçlayan bu yasa tasarısı ABD Hazinesi’ne, dijital varlıklarla gerçekleştirilen işlemlere dahil olan yaptırımlı kuruluşlarla yapılan işlemleri engelleme yetkisi veriyor. Bu tasarı, dijital para birimlerinin mevcut finansal düzenleyici çerçevelere entegre edilmesine yönelik atılmış önemli bir adım olarak öne çıkıyor.

Hibya Haber Ajansı