İran Sağlık Bakanı Bahram Eynollahi daha sonra ölü sayısını revize etti: "Terör olayında ölenlerin tam sayısı 95'tir". Daha önceki 103 rakamının nedeninin bazı isimlerin "yanlışlıkla iki kez kaydedilmesi" olduğunu söyledi.

İran devlet medyası ve bölgesel yetkililer tarafından "terör saldırısı" olarak nitelendirilen iki patlama, Gazze'deki İsrail-Hamas savaşı ve salı günü Lübnan'da Filistin İslami Hareketi'nin üst düzey bir liderinin öldürülmesi nedeniyle Orta Doğu'da tansiyonun yükseldiği bir dönemde meydana geldi.

Bölgede genişleyen bir çatışma korkusunu tetikleyen faili meçhul saldırılar, petrol fiyatlarının yüzde üçten fazla arttığı küresel piyasaları sarstı ve küresel kınamalara yol açtı.

İran Cumhurbaşkanı'nın siyasi yardımcısı Muhammed Cemşidi, eski adıyla Twitter olan X'te, "Washington, İran'ın Kerman kentindeki terör saldırısında ABD ve İsrail'in hiçbir rolü olmadığını söylüyor. Gerçekten mi? Tilki önce kendi ininin kokusunu alır." diye yazdı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller daha önce yaptığı açıklamada, "Amerika Birleşik Devletleri hiçbir şekilde olaya dahil olmamıştır... İsrail'in bu patlamaya dahil olduğuna inanmak için hiçbir nedenimiz yok" dedi.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari de, patlamalarla ilgili bir soru üzerine şunları söyledi: "Filistin İslami Hareketi ile mücadeleye odaklanmış durumdayız."

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney de, saldırıdan ülkenin "şeytani ve cani düşmanlarını" sorumlu tuttu ve "sert bir yanıt" sözü verdi.

Türkiye'ye perşembe günü yapacağı ziyareti iptal eden Cumhurbaşkanı Ebrahim Raisi, İran İslam Cumhuriyeti perşembe gününü ulusal yas günü ilan ederken "iğrenç suçu" kınadı.

Yaklaşık 15 dakika arayla meydana gelen patlamalar, Süleymani'nin güneydeki memleketi Kerman'daki Saheb al-Zaman Camii'ndeki Şehitler Mezarlığı yakınlarında, destekçileri 2020'de Bağdat'ta bir ABD insansız hava aracı saldırısında öldürülmesini anmak için toplandıkları sırada gerçekleşti.

Hibya Haber Ajansı