Malatya Kent Konseyi Toplantı Salonu’nda yapılan Kültür Mirası Okulu programının ilk konukları Fırat Üniversitesi’nden Prof. Dr. İsmail Aytaç ve Malatya Müze Müdürü Murat Ata oldu. Konuşmacılar deprem sonrası Malatya’da kültürel mirasın durumu, yıkımın boyutları ve alınan önlemler hakkında bilgi verdi.

Kültür Mirası Okulu hakkında bilgi veren Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Av. Abdulkadir Artan, “Malatya Kent Konseyi Tarih ve Kültür Mirası Çalışma Grubu olarak geçen sene deprem öncesi başlatmış olduğumuz Kültür Mirası Okulu projemize depremden dolayı ara vermiştik kaldığımız yerden bugün itibariyle tekrar başladık. Birbirinden değerli iki hemşerimizi burada misafir ediyoruz. Kültür Mirası Okulumuz farklı konuk ve konularla devam edecek.” dedi.

Malatya Kent Konseyi Tarih ve Kültür Mirası Çalışma Grubu Temsilcisi Orhan Tuğrulca, “Kültür Mirası Okulu’na deprem sonrası kaldığımız yerden devam edeceğiz. Deprem öncesi üç ders yapmıştık, deprem sonrası nasıl bir katılım olacağı konusunda tereddütlerimiz vardı ancak yüksek katılımı görünce kültürel mirasın Malatya’da ne kadar anlamlı olduğunu gördük. Kültür Mirası Okulu’muz bir yıl sürecek.” şeklinde konuştu.

Malatya Müze Müdür Murat Ata, Deprem öncesi ve sonrası Malatya Müze Müdürlüğü olarak tescilli kültür varlıkları ile ilgili yapmış oldukları çalışmalar ve istatistiksel olarak bilgiler verdi.

Deprem sonrası Malatya’daki tescilli kültür varlıklarının son durumu hakkında sunum yapan Ata, Malatya Arkeoloji Müzesi, Atatürk Anı Evi ve Beşkonaklar Etnografya Müzesinin tadilat ve restorasyon ihalesinin yapıldığını ifade etti. Ayrıca Ata, Malatya İli Tescilli Kültür Varlığı toplam sayısının bin 4, hasarsız kültür varlıkları sayısının 308, hasarlı (hafif-orta- ağır- tümden göçen) varlıklar sayısının ise 249 olduğunu ifade etti.

Hibya Haber Ajansı