Çin’in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun, ABD ve İngiltere’nin Yemen’deki Husilere yönelik askerî operasyonlarıyla ilan ettikleri hedefi gerçekleştiremeyeceklerini söyledi.

BM Güvenlik Konseyi (BMGK), Rusya’nın talebi üzerine dün Kızıldeniz’deki son gelişmelerle ilgili acil bir toplantı düzenledi.

Toplantıda konuşan Zhang Jun, Kızıldeniz’in mal ve enerji taşımacılığı için önemli bir kanal olduğunu hatırlatarak, Husilerin ticaret gemilerine saldırma ve el koyma girişimlerinin uluslararası ticaret düzenini bozduğunu ve bölgesel istikrar üzerinde olumsuz etki yarattığını dile getirdi.

Çin’in Husileri söz konusu girişimlerini durdurmaya defalarca çağırdığına işaret eden Zhang, ‘‘Tüm taraflara, bilhassa da nüfuz sahibi güçlere, diyalog ve istişare yoluna bağlı kalma, Kızıldeniz’deki barış ve istikrarın korunması için somut çaba harcama çağrısında bulunuyoruz.’’ diye konuştu.

ABD ve İngiltere’nin Husilere ait hedeflere yönelik askerî operasyonuna da değinen Zhang, Yemen’e yönelik askerî operasyonların altyapı tesislerinin hasar görmesine ve sivil can kayıplarına yol açmanın yanı sıra, bölgedeki güvenlik riskini artırdığını belirtti. Askerî operasyonların ticari gemilerin güvenliğinin ve seyrüsefer özgürlüğünün korunmasına yardımcı olmayacağı gibi, Yemen’deki siyasi sürece de zarar vereceğini dile getiren Zhang, bu tür operasyonların ilan ettikleri hedefi nasıl gerçekleştireceğini anlamadıklarını söyledi.

BMGK’nin hiçbir ülkenin Yemen’e karşı silah kullanmasına izin vermediğine dikkat çeken Zhang, ilgili ülkelerin operasyonlarının BMGK’de Kızıldeniz’le ilgili kabul edilen 2722 sayılı karara tamamen ters düştüğünü kaydetti.

Zhang, hiçbir ülkenin uluslararası hukuku ve BMGK’nin kararını çarpıtarak kötüye kullanamayacağını, Kızıldeniz’de yeni gerginlikler yaratamayacağını vurguladı.

Hibya Haber Ajansı