Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’ndan (UNDP) yapılan açıklamada, Taliban’ın yükselişinin Afganistan’ı etkileyen bir dönüm noktası olduğu belirtilerek ülkenin yüzde 85’inden fazlasının günde bir doların altında yaşamak zorunda kaldığı vurgulandı.

UNDP açıklamasında, özellikle kadınlar için durumun daha da kötüleştiği ifade edilirken, “Kadınlar, şimdi eğitimden ve birçok işten men eden ciddi kısıtlamalarla karşı karşıya” denildi.

Afganistan'da kalkınma finansmanının giderek azaldığını, bu nedenle özel sektör büyümesini teşvik etmeye odaklandıkları vurgulanan UNDP açıklamasında, "Afganistan'ın reel GSYİH'si 2020'den bu yana yüzde 29 düştü ve hala düşüş eğiliminde. Sadece kadın haklarındaki kısıtlamaların ekonomik kaybı, 600 milyon ile 1 milyar dolar arasında tahmin ediliyor” uyarısı yapıldı.

UNDP açıklamasında ayrıca, Afganistan’da son dönemde gerçekleşen depremle birlikte yüksek yoksullukla mücadele eden bölgelerdeki okullar, yollar, klinikler ve su sağlayan sistemler gibi kritik altyapıların ciddi şekilde hasar gördüğüne dikkat çekildi.

UNDP, depremden etkilenen 100'den fazla köye kapsamlı bir iyileştirme paketi sunarak, evleri yeniden inşa etmeyi, iş yaratmayı ve enerji ile suya erişimi güvence altına almayı planlıyor.

Depremin, Afganistan'ın zaten "vahim" olan gıda güvenliği sorunlarını daha da kötüleştirdiğinin altı çizilen UNDP açıklamasında, gıda güvenliğinin temelde yerel pazarlarda üretim, dağıtım ve ticaretle ilgili olması ve gıdanın erişilebilir ve uygun fiyatlı olması gerektiği vurgulandı ve şöyle denildi:

"UNDP'nin bu sorunu ele alma yöntemlerinden biri de, toplum mutfaklarını genişletmektir. Kadınlar tarafından yönetilen bu mutfaklar sadece aileleri beslemekle kalmıyor, aynı zamanda onlara ek gelir de sağlıyor. Başladıkları günden bu yana, 13.000'i depremden etkilenen ailelere olmak üzere, gıda sorunu yaşayan insanlara yaklaşık 170.000 sıcak yemek ulaştırdılar."

Hibya Haber Ajansı