15 Ocak 2024 Pazartesi Türkiye; Konut Satışları (Aralık), Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi (Aralık) Euro Bölgesi; Sanayi Üretimi (Kasım)

·         16 Ocak 2024 Salı Türkiye; Tarım ÜFE (Aralık) Japonya; ÜFE (Aralık) Almanya; TÜFE (Aralık) Euro Bölgesi; ZEW Ekonomik Güven Endeksi (Ocak) Euro Bölgesi; ZEW Ekonomik Güven Endeksi (Ocak) ABD; NY Empire State İmalat Endeksi (Ocak)

·         17 Ocak 2024 Çarşamba Türkiye; Konut Fiyat Endeksi (Kasım) Çin; GSYİH (4Ç23), Sanayi Üretimi ve Perakende Satışlar (Aralık) İngiltere; TÜFE/ÜFE (Aralık) Euro Bölgesi; TÜFE (Aralık) ABD; Sanayi Üretimi ve Perakende Satışlar (Aralık)

·         18 Ocak 2024 Perşembe Türkiye; Kısa Vadeli Dış Borç Stoku (Kasım) Japonya; Sanayi Üretimi (Kasım) ABD; İnşaat İzinleri (Aralık-Öncü), Konut Başlangıçları (Aralık), Philadelphia Fed İmalat Endeksi (Ocak) Euro Bölgesi; AMB Toplantı Tutanakları

·         19 Ocak 2024 Cuma Türkiye; TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi (Ocak) Japonya; TÜFE (Aralık) İngiltere; Perakende Satışlar (Aralık) Almanya; ÜFE (Aralık) ABD; İkinci El Konut Satışları (Aralık), Michigan Tüketici Güven Endeksi (Ocak-Öncü)

 

- ABD’nin aralık TÜFE ve ÜFE verilerinin ardından küresel piyasaları bu hafta yoğun bir veri takvimi bekliyor. Hafta boyunca dünya genelinde sanayi üretimi ve perakende satışlar verileri açıklanacak. Avrupa’da enflasyon, ABD’de konut piyasası ve Çin’in büyüme verileri takip edilecek.

Euro Bölgesi, ABD, Çin ve Japonya’da sanayi üretimi

Pazartesi günü Euro Bölgesi’nin sanayi üretimi, çarşamba Çin ve ABD’nin sanayi üretimi ve perakende satış hacmi, perşembe Japonya’nın sanayi üretimi ve cuma günü İngiltere’nin perakende satışlar verileri takip edilebilir. Davos zirvesi bu hafta gerçekleştirilecek.

Euro Bölgesi’nde, ekimde aylık %0,7, bir önceki yılın aynı dönemine göre %6,6 azalan sanayi üretimi mayıstan bu yana altı aydır yıllık bazda daralıyor. Kasım ayı için piyasa beklentisi aylık %0,3, yıllık %6,4 azaldığı yönünde.

ABD’de sanayi üretimi kasımda bir önceki aya göre %0,2 artmasına karşın bir önceki yılın aynı ayına göre %0,39 azalmıştı. Yıllık bazda büyüme hızı 2Ç21’den beri azalan ABD sanayi üretimi, son altı ayın beşinde daralmayı işaret ediyor. Aralıkta bir önceki aya göre %0,1’lik küçülme bekleniyor.

Çin’in sanayi üretimi eylül, ekim ve kasım aylarında yıllık bazda sırasıyla %4,5, %4,6 ve %6,6 arttı. Kasımda, Şubat 2022’den beri en güçlü artışını kaydeden sanayi üretimi pandemi öncesi seviyelere kıyasla biraz zayıf olsa da istikrarlı büyümeyi sürdürüyor.

Japonya’da 3Ç22’den beri yavaşlayan sanayi üretimi değişimi geçen yılın ikinci yarısından beri sınırlı büyüme ve küçülme arasında dalgalanıyor. Ekim’de aylık bazda %1,3 artmasının ardından kasımda öncü veriye göre %0,9 azaldı. Perşembe günü kasım ayına ilişkin nihai veri takip edilecek.

ABD ve Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi yaklaşık altı aydır bir önceki yılın aynı dönemine göre küçülüyor. Asya’da ise sanayi üretiminin yavaşlamasına karşın görece pozitif bir görünüm hâkim. Tüketici harcamaları için gösterge niteliğindeki perakende satışlar tarafında görünüm genellikle sanayi üretimine göre güçlü kalmaya devam ediyor.

Çin, ABD ve İngiltere’de perakende satışlar

Çin’in perakende satışları kasımda yıllık %10,1 ile Mayıs 2023’ten beri son altı ayın en güçlü artışını gerçekleştirdi. Ayrıca, yıllık bazda artış Temmuz 2023’te görülen %2,5’ten beri her ay hızlandı.

ABD’de, kasımda aylık %0,3, yıllık %4,09 artan perakende satışlar (Ekim hariç) Nisan 2023’ten beri aylık bazda artıyor. Aralıkta %0,3 artış beklenmekte. Yıllık bazda Mayıs 2021’den beri yavaşlayan perakende satış artışı, Nisan 2023’te dip seviyeleri görmesinin ardından sınırlı bir yükseliş kaydetti.

İngiltere’de perakende satışlar iki aylık zayıf talebin ardından aralıkta aylık %1,3, yıllık %0,1 arttı. Nisan 2022’den beri art arda on dokuz ay bir önceki yılın aynı dönemine göre azalmasının ardından ilk kez kasımda sınırlı bir artış kaydetti.

Enflasyon verileri

Salı günü Almanya’da aralık TÜFE ve Japonya’da aralık ÜFE, çarşamba günü İngiltere’de aralık TÜFE/ÜFE ve cuma günü Japonya’da TÜFE verileri takip edilecek.

Almanya’da öncü verilere göre TÜFE aralıkta aylık %0,1, yıllık %3,7 artmıştı. Salı günü aralık ayına ilişkin nihai enflasyon rakamları açıklanacak. Almanya’da yıllık TÜFE artışı Ekim 2022’de %10,4 ile zirve görmesinden beri kademeli olarak geriliyor.

Japonya’da salı günü aralık ÜFE, cuma günü TÜFE rakamları açıklanacak. ÜFE kasımda aylık %0,2, yıllık %0,3 artmıştı. Yıllık ÜFE artışı Aralık 2022’de %10,5 ile zirve görmesinden beri art arda her ay azalıyor. Piyasanın aralık beklentisi ÜFE’nin yıllık bazda %0,3 azaldığı yönünde. TÜFE kasımda aylık %0,2 azalırken yıllık %2,8 artmıştı. Tüketici fiyatlarında, ÜFE’deki düşüş kadar güçlü olmasa da aşağı yönlü eğilim devam ediyor. TÜFE Şubat 2023’ten beri ilk kez kasımda aylık bazda geriledi. Çekirdek TÜFE’de yıllık bazda artış kasımda %2,9’dan %2,5’e gerilemişti. Ocak 2022’de %4,2 ile kırk yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesini görmüştü.

Çin 4Ç23 GSYİH verileri

Çin ekonomisi 3Ç23 döneminde düşük iç talebe karşın çeyreklik %1,3, yıllık bazda ise %4,9 büyümüştü. Yılın son çeyreğinde tüketim harcamaları bir miktar hız kazanmış olsa da zayıf iç talebin sürdüğü tahmin edilmekte.

Davos zirvesi

Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) bu yılki zirvesi 15-19 Ocak 2024 tarihlerinde İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenecek. Siyaset, iş dünyası, akademi, sivil toplum ve medya dünyasından temsilcilerin katılacağı zirvede üç yüzden fazla oturum yapılacak.

- Yurt içinde sanayi üretimi, cari denge verileri ve kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’nin kredi notu değerlendirmesi beklentileriyle geçen haftanın ardından yeni haftada görece sakin veri akışı devam ediyor.

Piyasa Katılımcıları Anketi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) cuma günü yılın ilk Piyasa Katılımcıları Anketinden çıkan beklentileri yayımlayacak. Geçen yılın son anketinde 12 aylık TÜFE beklentisi %43,94’ten %41,23’e, 24 aylık TÜFE beklentisi ise %25,09’dan %24,82’ye gerilemişti. TÜFE aralıkta yıllık %64,77 artışla seneyi son anketteki %65,39’lik piyasa beklentisinin biraz altında kapatmıştı. Aralık anketinde 12 aylık USDTRY beklentisi 39,62’den 39,46’ya gerilemişti.

Konut satış istatistikleri ve merkezi yönetim bütçe istatistikleri

Haftanın ilk işlem günü TÜİK’in aralık konut satışları ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın (HMB) açıklayacağı aralık bütçe gerçekleşmeleri takip edilecek. Türkiye genelinde konut satışları kasımda yıllık %20,6 düşüşle 93 bin 514 olarak gerçekleşmişti. İpotekli satışlar yıllık %68,5 azaldı. Merkezi yönetim bütçe dengesi kasımda 75,63mlr TL, faiz dışı denge 170,23mlr TL fazla vermişti. Ocak-kasım döneminde bütçe dengesi 532,44mlr TL açık verirken faiz dışı denge 99,85mlr TL fazla verdi.

Tarım ürünleri ÜFE

TÜİK salı günü aralık ayına ilişkin tarım ÜFE rakamlarını açıklayacak. Tarım ÜFE kasımda aylık %0,95 azalırken yıllık %50,47 artmıştı. Tarım ÜFE yıllık bazda Aralık 2021’den (%36,39) beri en düşük artışını gerçekleştirdi. Kasımda Nisan 2023’ten beri ilk kez aylık bazda gerileme olmuştu. Tarım ÜFE arka arkaya iki aydır bir önceki aya göre geriliyor.

Konut Fiyat Endeksi

TCMB çarşamba günü kasım ayı Konut Fiyat Endeksini (KFE) yayımlayacak. KFE ekimde aylık %3,8, yıllık nominal %86,5, reel %15,4 artmıştı. Konut fiyatlarındaki artış ekimde yavaşlamaya devam etti.

Kısa vadeli dış borç stoku

TCMB perşembe günü dış borç istatistiklerini açıklayacak. Ekimde, kısa vadeli dış borç stoku 2022 sonuna kıyasla %14,5 artışla 170,7mlr USD’ye yükseldi. Bu dönemde bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku %5,5 artarak 65,7mlr USD olurken diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku %9,5 artışla 59,2mlr USD oldu. Borçlu bazında incelendiğinde tamamı kamu bankalarından oluşan kamu sektörünün kısa vadeli borcu 2022 sonuna göre %13,3 artarak 32,7mlr USD olurken özel sektörün kısa vadeli dış borcu %5,4 artışla 92,2mlr USD doları olmuştu.

TCMB, ayrıca, perşembe günü haftalık bazda yayımlanan para ve banka istatistikleri ile rezerv gelişmelerini, yurt dışı yerleşiklerin menkul kıymet hareketlerini açıklayacak. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) haftalık sektör verilerini açıklayacak.

 

Geçtiğimiz Hafta Ne Oldu?

- Avrupa hisse endeksleri geçen hafta karışık bir görünüm ortaya koydu. Almanya’da DAX Endeksi %0,66 ve Fransa’da CAC 40 Endeksi %0,60 artış kaydetti. İngiltere’de ise FTSE 100 Endeksi %0,84 düştü. EUR/USD paritesi 1,09 seviyesinde ve Dolar Endeksi (DXY) 102,4 puanda stabil kaldı. Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’da sanayi üretimi kasımda aylık %0,7 düştü. Piyasa beklentisi sanayi üretiminin %0,2 artması yönündeydi. Ayrıca Almanya’da fabrika siparişlerinin kasımda aylık bazda %1,0 artması beklenirken %0,3 arttı. Euro Bölgesi’nde Sentix yatırımcı güven endeksi ocakta -15 oldu. Piyasa beklentisi -15,1’de bulunmaktaydı.

- Geçtiğimiz hafta ABD hisse endekslerinde pozitif fiyatlamalar hâkim oldu. Nasdaq Bileşik Endeksi %3,09 artışla 14.972 puana, S&P 500 Endeksi %1,84 artışla 4.783 puana ve Dow Jones Endeksi %0,34 artışla 37.593 puana yükseldi. ABD Hazine tahvili faizleri geriledi; 10 yıllıkların faizi 8,7bp düşüşle %3,96’ya ve 2 yıllıkların faizi 24bp düşüşle %4,15’e indi. ABD’de aralık ayına ilişkin TÜFE-ÜFE rakamları açıklandı. Manşet TÜFE aylık %0,3 ve yıllık %3,4 arttı. Gıda ve enerji fiyat değişimleri hariç olan çekirdek TÜFE ise aylık %0,3 ve yıllık %3,9 artış kaydetti. Genel itibariyle TÜFE rakamlarının tahminleri hafifçe aşması bu yıl beklenen Fed faiz indirimlerine ilişkin piyasa beklentilerini zayıflatabilir. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester tahminlerin üzerinde gerçekleşen tüketici enflasyonu verisinin ardından martta faiz indiriminin erken olacağını ifade etti. TÜFE rakamlarının ardından cuma günü açıklanan ÜFE rakamları genel açıdan düşüşün devam ettiğini gösterdi. Manşet ÜFE aylık %0,1 düşerken yıllık bazda %1,0 arttı. Çekirdek ÜFE ise aylık bazda değişmezken yıllık %1,8 arttı. Böylece manşet ve çekirdek ÜFE hem aylık hem de yıllıkta piyasa beklentisi altında kaldı.

- Kıymetli madenlerden ons altın sınırlı değer artışıyla 2.049USD’ye yükseldi. Emtia grubundan Brent petrol ise %0,69 düşüşle varil başına 78,1USD’den alıcı buldu.

- BIST100 Endeksi geçen hafta 7.667-8.081 puan aralığında işlem gördü. Endeks %4,69 artışla haftayı 7.986 puandan tamamladı. Endeks’in işlem hacmi 509,05mlr TL’ye ulaştı. Böylece Endeks’in işlem hacmi ekim ayı ortasından bu yana ilk defa 500mlr TL’yi aştı. USD/TRY kuru %0,89 artışla 30,11 TL’ye ve EUR/TRY kuru %0,92 artışla 33 TL’ye yükseldi. Gram altınsa 20 TL değerlenerek 1.981 TL’ye çıktı. TCMB’nin ‘Yatırımcı Günü’ etkinliğinin ilki ABD’nin New York kentinde gerçekleşti. Etkinlikte, TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, enflasyonu düşürmek konusunda kararlılıklarını dile getirirken para politikasında sıkılaşma sürecinin mümkün olan en kısa sürede tamamlanmasını beklediklerini belirtti. Akabinde cuma günü Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s; Türkiye’nin kredi notunu ‘B3’ olarak teyit ederken, not görünümünü ‘durağan’dan ‘pozitif’e çevirdi. Görünümün pozitife çekilmesindeki temel nedeninin para politikasındaki değişim olduğu belirtildi. Bu politikaların, çok yüksek seyreden enflasyonu sürdürülebilir seviyeye indirme ihtimalini artırdığı ifade edildi. TÜİK’in açıkladığı verilere göre sanayi üretimi kasımda aylık %1,4 düşerken yıllık %0,2 arttı. Piyasa beklentisi ise sanayi üretiminin aylık %0,1 ve yıllık %2,6 artması yönündeydi. Ayrıca TÜİK, aynı döneme dair işsizlik rakamlarını yayımladı. İşsizlik oranı 0,4 puan artarak %9 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik haziran ayında %9,6 düzeyinde yer almış ve ekim ayına kadar aşağı yönlü hareket ederek ekimde %8,5’e gerilemişti. Kasım ayında 49,5 olan İstanbul Sanayi Odası (İSO) imalat sektörü ihracat iklimi endeksi aralıkta sınırlı bir artışla 49,7’ye yükseldi.

Kaynak Piramit Menkul

Hibya Haber Ajansı