USD/TRY: Küresel piyasalar haftanın ikinci işlem gününe negatif risk iştahıyla başlıyor. Global merkez bankaları yetkililerinin faiz indirimini henüz erken bulduklarına yönelik açıklamaları ve Orta Doğu'da artan gerilim takip edilirken, Dolar endeksi (DXY) bu sabah %0,5 civarında yükseliyor. Geçen hafta yaşanan bant hareketi ile en yüksek 102,8 seviyesini gören DXY, bu sabahki yükselişle 103 sınırında. Bugün açılacak ABD piyasaları öncesinde ABD on yıllık tahvil faizi ise %4 seviyesindeyken, Asya öncülüğünde Gelişmekte Olan Ülke Para birimleri de satıcılı. Mevcut risk ortamında Dolar'da yükseliş isteği sürebilir. Dolar/TL'de ise önemli bir değişiklik yok. Düşük oynaklığın devam ettiği kurda bu sabah dünkü kapanış seviyesi olan 30,08 civarında sakin hareketler gözleniyor. Günün geri kalanında söz konusu seviyenin hafif üzerinde bir seyir yaşanabilir. Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine Toplantısı'na başkanlık edecek. Yurtdışında ise Almanya ZEW beklenti endeksi verisi öne çıkıyor.

EUR/USD: Fed ve ECB yetkilileri tarafından yapılan faiz indirimleri için henüz erken olduğuna yönelik açıklamalar ve devam eden jeopolitik riskler piyasaları negatif etkilerken, Dolar'a talep gözleniyor. Dün 1,0950 seviyesinden yatay kapatan parite ise bu sabah satıcılı. Teknik olarak, 1,0950 seviyesi aşılmadıkça aşağı yönlü riskler sürebilir. Öne çıkan destekler 1,0890 ve 1,0850 bölgesinde. Öte yandan, olası yükselişlerde 1,0950 seviyesinin kırılması durumunda 1,0990 sonraki yakın direnç olarak takip edilebilir. Bugün özelikle Almanya ZEW beklentisi endeksi verisi paritede kısmi oynaklık yaratabilir. Ek olarak, ECB üyelerinin konuşmaları hafta boyunca Davos'ta sürecek.

XAU/USD: Küresel piyasalar güne Dolar güçlenmesiyle başlarken, anti - kur olarak bilinen Ons Altın satıcılı. Ancak, 2.046 seviyesinde bulunan aylık ortalamanın hafif de olsa üzerinde seyir gözleniyor. Bu arada ABD on yıllık tahvil faizi tekrar %4 seviyesinde. Bugün ABD piyasaları açılacak. Özellikle faizin seyri değerli maden üzerinde etkili olabilir. On yıllık tahvil faizinin tekrar %4'ün altında kayması durumunda değerli maden aylık ortalamasının üzerinde kalabilir ki Orta Doğu'daki jeopolitik riskler gündemde kalmaya devam ediyor. Teknik seviyelere bakıldığında yukarıda 2.060 ve 2.079 sıralı dirençler konumunda. Öte yandan, 2.046 desteğinin altına kayma yaşanması durumunda 2.030 hedef olabilir.

Kaynak Ziraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı