İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, yapımı devam eden Pendik- Kaynarca-Fevziçakmak Metro Hattı’nda incelemelerde bulunduktan sonra Pendik istasyonunda Cumhurbaşkanlığı kararını değerlendirdi. İBB’nin iki önemli raylı sistem yatırımının 2024 Yılı Yatırım Programına alınmamasına tepki gösteren İmamoğlu şunları söyledi:

"Bu onay işinde bizi bazen bir yıl, bazen iki yıl, bazen iki buçuk yıl beklettiler. Bir mürekkep, bir kalem. Bakın tekrar söylüyorum. Bir mürekkep bir kalem. İmza atacaklar. Dün konuşma yaptım. Dedim ki İSKİ ile ilgili Üsküdar'da yaptığımız temel atma töreninde, ‘bakın’ dedim yatırım planını açıklayacaklar. Lütfen iki önemli konumuz var orada. Bayrampaşa Eyüpsultan tramvay hattımız. Aynı zamanda Sefaköy, Beylikdüzü metro hattımız. Bakın bunların kaynağı hazır. Bunların yurt dışından temin ettiğimiz uygun ve uzun vadeli kredisi hazır. Bir tek ne biliyor musunuz? Yatırım planla alınması demenin anlamını bilsin de vatandaşlarımız.Bir onay, yatırım planını almak. Ben şunu söyleyeyim. Eninde sonunda verecekler. Milletini cezalandıranı, millet sevmez."

Milletin kendisine verilecek hizmeti engelleyeni sevmeyeceğini ifade eden İmamoğlu, "Sevmez ! Onun için dün bunu yatırım planına almayan insanların, İstanbul halkına borçları var. Ben bizzat Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı'na bunu özenli bir biçimde telefonda ilettim. Kendisine bunun uzunca da, ne kadar önemli olduğunu, hangi kuruluşlardan kredilerinin temin edildiğini, ön protokollerinin yapıldığını, ne kadar milyon insana hizmet edeceğini, yazıyla da bildirdim. Hem sözlü hem yazılı. Bunun ne kadar önemli olduğunu anlattım. Neredeyse 1.5 ay önce. Şimdi bunun onayı, yani bir yatırım planının alınmaması" şeklinde konuştu.

2024 Yılı Yatırım Programının Kabulü ve Uygulanmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararında yer bulabilmek için mahalli idarelere getirilen ‘yatırımların dış kredi ile finanse şartını’ yerine getirdikleri halde İBB’nin iki önemli toplu taşıma projesine başlanamasının kendilerini üzdüğünü söyleyen İBB Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Pelin Alpkökin, “Yerel idarelerin yurt dışı kredisi kullanabilmesi için bu projelerin kamu yatırım programlarında gösterilmesi gerekiyor. Aslında sadece bir liste. Dört kere başvuruda bulunduk. Dördünde de kamu yatırım programına alınmadı. Bu tip projeler uluslararası kredilerle yapılan projeler. Dolayısıyla biz bunu krediyle yapmak istiyoruz. O yüzden de kamu yatırım programına alınması İstanbul adına da finansal açıdan da en doğrusu. Ama ne yazık ki alınmadı, bizi üzdü” diye konuştu.

Hibya Haber Ajansı