Uçan otomobil üreme isteği, neredeyse otomobilin kendisi kadar eski bir geçmişe sahip ancak bugüne kadar geliştirilen prototiplerin çoğu otomobil ile uçak karşımı niteliğinde oldu. Ancak Çinli XPENG AEROHT şirketi, 2025’ten itibaren seri halinde üretilecek iki farklı model geliştirdiğini açıkladı.

“XPENG AEROHT kara hava taşıtı”, 2024 yılının son çeyreğinden itibaren ısmarlanabilir olacak ve tek tek müşterilere bir yıl içinde teslim edilebilecek. Bu model, iki modülü olan bir ticari araç olarak tasarlandı. Bir kamyonet biçimindeki altı tekerlekli kara modülü elektrikle çalışıyor ve araç 5 yolcu taşıyabiliyor. Drone şeklinde olan esas hava modülü ise kamyonetin arka kuyruk tarafında bulunuyor. Bu bölüm de alçak irtifada iki yolcu taşıyabilecek.

Uçan otomobil, kişisel kullanımın ötesinde, acil durumda yardım üstlenme gibi kamusal hizmette de kullanım alanı bulacağından, hem kamusal hem de özel gereksinimleri karşılayabilme potansiyeline sahip.

Elektrikli dikey kalkış ve iniş için tasarlanan ikinci modelin adı ise “XPENG AEROHT eVTOL.” Bu model tek başına uçabildiği için “uçan otomobil” fikrine daha yakın bir model olacak. Normal olarak kullanıcısına süper bir spor araba deneyimi sunuyor ve gerektiğinde rotorlu dört kolunu açıp kapatarak alçak irtifada uçuyor. Şirket, şimdiye değin iki ton ağırlığındaki prototiplerin başarılı test uçuşları gerçekleştirdiğini açıkladı. 

Yönetmelik, talimatname ve kullanım senaryoları yeterince olgunlaştırılıp hazırlandıktan sonra eVTOL modelinin de seri üretimine geçilecek. Öte yandan XPENG, P5 ve G9 gibi geleneksel elektrikli otomobil modellerini satışa sundu. Bunlar şimdiden Danimarka, Norveç, İsveç ve Hollanda’da satılıyor. Şirket, başta Almanya olmak üzere diğer Avrupa ülkeleri için de hazırlık yapıyor. 

Hibya Haber Ajansı