Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Çin ekonomisinin yüksek nitelikli gelişmeyi sürdürmesinin, küresel kalkınmaya daha fazla ivme kazandıracağı bildirildi.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından dün açıklanan verilere göre, 2023 yılında Çin’in gayri safi yurt içi hasılası (GSYİH) yüzde 5,2 büyüdü. Bazı uluslararası medya kuruluşlarında, bu oranın piyasa beklentisinden daha yüksek olduğuna işaret edildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, olağan basın toplantısında konuyla ilgili olarak şu bilgileri verdi:

“Çin Ulusal İstatistik Bürosu dün 2023 yılında Çin ekonomisine ilişkin bir dizi önemli veriyi açıkladı. Bunlar arasında yüzde 5,2’lik büyüme oranı dikkat çekiciydi. Bu rakam geçen yılın başında belirlenen hedeften daha yüksek. Bu, Çin ekonomisinin toparlanarak, yüksek nitelikli gelişmeyi sağlam adımlarla sürdürdüğünü göstermektedir.”

Mao, Çin ekonomisinin yüksek nitelikli gelişmesinin dünya için aşağıdaki üç bakımdan faydalı olacağını belirtti:

“Birincisi, Çin ekonomisinin yüksek nitelikli gelişmesi dünya ekonomisine itici güç katacak. 2023 yılında Çin ekonomisinde görülen artış hacmi 6 trilyon yuanı aşarak, orta gelişmiş bir ülkenin bir yıllık ekonomik hacmine denk gelir. Uluslararası Finans Enstitüsü raporuna göre, 2023 yılında Çin ekonomisinin dünya ekonomisine katkı oranı yüzde 32’ye ulaşarak küresel ekonomik büyümenin en büyük motoru oldu.

İkincisi, Çin ekonomisinin yüksek nitelikli gelişmesi dünya ekonomisine istikrar sağlayacak. Küresel ekonomik büyüme yavaşlarken, Çin'in iç talebi istikrarlı, enflasyon düşük seviyede bulunuyor. Çin’in imalat sanayinin katma değeri 14 yıldır dünyanın birinci sırasında yer alıyor. Bunun dışında Çin’in ithalat ve ihracatında artış kaydedildi. Çin, küresel ekonomiye istikrar katan önemli bir unsur olarak kabul ediliyor.

Üçüncüsü, Çin ekonomisinin yüksek nitelikli gelişmesinin getirdiği yeni fırsatlardan tüm ülkeler faydalanacak. Çin'de orta sınıf 400 milyonu aştı ve bu sayının yakın gelecekte 800 milyona ulaşması bekleniyor. Bu, şüphesiz ki küresel talebin artmasında önemli rol oynayacak. Çin piyasası artık diğer ülkelerle paylaşılan dev bir piyasa haline geldi.”

Hibya Haber Ajansı