USD/TRY:   Küresel piyasalarda bu sabah teknoloji sektörüne yönelik iyimser beklentilerle risk iştahı pozitif. Borsalarda alıcılı bir seyir hakimken, pariteler sakin. Dün yatay bir görüntüyle kapatan Dolar endeksi bu sabah da yatay hareketler sergilerken, genel olarak Gelişmekte Olan Ülke para birimlerinde bant içerisinde hareketlilik gerçekleşiyor. Dünkü kapanışlarda ayrışmalar vardı. ABD'de açıklanan perakende satışlar verisinin ardından mart ayında beklenen 25 baz puanlık faiz indirim beklentilerinde azalma yaşanmıştı. Dün açıklanan verilerin beklentilere etkisi ise sınırlı oldu. Halihazırda mart ayında faiz indirimi %55 civarında bir ihtimalle fiyatlanıyor. Bugün ocak ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi öncü verisi takip edilecek. Yurtiçinde ise dün açıklanan menkul kıymet istatistiklerinde yabancıların TL varlıklara olan ilgisinin sürdüğü gözlendi. 12 Ocak ile biten haftada, hisse ve sabit getirili varlıklarda 0,6milyar USD'lik net alış gerçekleşti. Bu arada Kur Korumalı Mevduat'ta (KKM) çıkışın devam ettiği gözlendi. Fiyatlamalar tarafında ise net bir değişiklik yok. Kısmi yükseliş eğiliminde olan Dolar/TL dün 30,13 seviyesinden günü tamamladı. Bu sabaha sınırlı yükselişle başlayan kurda, dünkü kapanışın hafif üzerinde hareketlilik günün geri kalanında sürebilir. Veri tarafında, TCMB tarafından ocak ayı Piyasa Katılımcıları Anketi bu sabah takip edildi. Buna göre, katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) bu anket döneminde %42,04 olmuştur. 



EUR/USD:   Atlanta Fed Başkanı Bostic, ABD seçimleri ve dünyadaki jeopolitik çatışmalara atıfta bulunarak faiz indirimleri konusunda dikkatli ilerlemeleri gerektiğini belirtti. Buna ek diğer Fed yetkililerinden gelen temkinli açıklamalar sonrası ABD tahvil getirileri yükselişini sürdürdü. Dün dört baz puan yükselen 10 yıllık tahvil faizi, bu sabah da iki baz puan artışla %4,16 seviyesinde hareket ediyor. Diğer taraftan ECB'nin yayınlanan aralık ayı toplantısı tutanaklarında da üyelerin, faiz indirimi konusunda daha temkinli yaklaşımı teyit ettikleri gözlendi. ABD tahvil faizindeki yükselişi yakalamayan Dolar endeksi bu sabah 103,4 seviyesinde yatay seyrederken, dün önemli bir değişim kaydetmeyen EURUSD paritesinde bugün 1,0825 - 1,0920 seviyeleri arasında bant hareketi bekliyoruz.



XAU/USD:  ABD on yıllık tahvil faizindeki yükselişe eşlik etmeyen Dolar'la birlikte değerli maden tutunduğu 2.000 psikolojik seviyesinden tepkiyle karşılaştı ve günü %0,9 primle 2.023 seviyesinden tamamladı. 50 günlük ortalamanın da yakın bulunduğu söz konusu kapanış seviyesi gün içerisinde referans olarak izlenebilir. Bu seviyenin üzerindeki bir kalıcılıkta 2.043 seviyesinde bulunan aylık ortalama gündeme gelebilir. Diğer yandan, olası düşüşlerde 2.010 - 2.000 ve 1.990 sıralı destekler konumunda. 

Kaynak Ziraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı