OHCHR tarafından yapılan açıklamada, Alabama'da 1988 yılında işlediği "kiralık katil suçu"ndan hüküm giyen Kenneth Eugene Smith'in (57) 25 Ocak'ta nitrojen hipoksisi ile infaz edilmesinin planlandığına dikkat çekilerek, şöyle denildi:

"Kenneth Eugene Smith'in Amerika Birleşik Devletleri'nde, uluslararası insan hakları hukuku kapsamında işkence veya diğer zalimane, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele veya ceza anlamına gelebilecek, yeni ve denenmemiş bir yöntem olan nitrojen gazı ile boğma yöntemi kullanılarak infaz edilecek olmasından endişe duyuyoruz.

"BM İnsan Hakları Ofisi, Alabama eyaleti yetkililerine Smith'in 25-26 Ocak tarihlerinde gerçekleştirilmesi planlanan infazını durdurmaları ve bu şekilde başka infazlara yönelik adımlar atmaktan kaçınmaları çağrısında bulunuyor. Alabama 2022 yılında Smith'i zehirli iğne ile infaz etme girişiminde başarısız olmuştu. Smith'in infazına karşı federal mahkemede devam eden ve henüz nihai bir çözüme kavuşturulmamış davaları da bulunmuyor."

Nitrojen gazının ABD'de hiçbir zaman insanların infazında kullanılmadığına dikkat çekilen açıklamada, "Amerikan Veteriner Hekimler Birliği büyük hayvanlara bile bu şekilde ötenazi yapılırken sakinleştirici verilmesini tavsiye ederken, Alabama'nın nitrojen ile boğarak infaz protokolünde infazdan önce insanların sakinleştirilmesine ilişkin bir hüküm bulunmuyor. Protokol ayrıca kokusuz ve renksiz gazın 15 dakikaya kadar verilmesinden bahsetmiyor. Smith ayrıca, kendi durumunda gazlı boğma yoluyla infazın özellikle acı ve ıstırap riski taşıdığını uzman kanıtlarıyla ileri sürdü" uyarısı yapıldı ve şöyle devam edildi:

"Smith'in bu koşullar altında infaz edilmesinin işkence veya diğer zalimane, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele veya ceza yasağını ve etkili başvuru hakkını ihlal edebileceğine dair ciddi endişelerimiz var. Bu haklar, Amerika Birleşik Devletleri'nin bağlı olduğu iki Uluslararası İnsan Hakları anlaşmasında yer almaktadır: Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi ve İşkence ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı veya Aşağılayıcı Muamele veya Cezaya Karşı Sözleşme.  

"Sözleşmenin uygulanmasını izlemekle görevli BM organı olan İnsan Hakları Komitesi de gaz ile boğmanın bir infaz yöntemi olarak kullanılmasını, denenmemiş yöntemlerin kullanılmasını ve ölüm cezasını uygulamaya devam eden Devletlerde bu cezanın kullanımının yaygınlaştırılmasını eleştirmiştir.

"Ölüm cezası temel yaşam hakkı ile bağdaşmamaktadır. Suçu caydırdığına dair hiçbir kanıt yoktur ve masum insanların infaz edilmesi gibi kabul edilemez bir risk yaratmaktadır. İdam cezasını uygulamak için yeni yollar icat etmek yerine, evrensel olarak kaldırılmasına yönelik bir adım olarak tüm Devletleri bu cezanın uygulanmasına moratoryum koymaya çağırıyoruz."

Hibya Haber Ajansı