Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ve Brezilya Dışişleri Bakanı Mauro Vieira, dün Brasilia'da Çin-Brezilya Dışişleri Bakanları 4. Kapsamlı Stratejik Diyaloğu’na başkanlık etti.

Wang Yi, Çin-Brezilya ilişkilerinin uluslararası durumda yaşanan karmaşık değişikliklerin sınamasından geçtiğini kaydetti. 

İki taraf arasında dışişleri bakanları düzeyindeki kapsamlı stratejik diyaloğun başlatılmasından bu yana geçen 10 yılda karşılıklı güvenin daha da arttığına, iletişimin daha da derinleştiğine ve tüm alanlardaki iş birliğinde daha geniş potansiyel ortaya koyulduğuna işaret eden Wang Yi, “İki taraf, birbirinin temel çıkarları ve başlıca endişelerine dair sorunlarda karşılıklı anlayış ve destek göstererek, ikili ilişkilerin sağlıklı ve istikrarlı şekilde gelişmesi için sağlam bir teminat sağladı. Çin, Brezilya’yla ilişkilerini daima diplomasi çalışmalarında öncelikli bir yerde görüyor, Brezilya’nın ulusal kalkınma çabalarını destekliyor. Çin, Brezilya’yla beraber, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin  50. yıl dönümü vesilesiyle kalkınma stratejilerinin kenetlenmesini güçlendirmek, iş birliği alanlarını genişletmek ve ikili kapsamlı stratejik ortaklık ilişkilerine canlılık katarak yeni bir model yaratmak için çalışmaya hazır.” ifadelerini kullandı.

Vieira, Brezilya ile Çin arasındaki karşılıklı yarara dayalı iş birliğinin büyük ölçekli ve yüksek nitelikli olduğu gibi, hızla geliştiğini ve geniş alanları kapsadığını belirtti.

Brezilyalı bakan, iş birliğinin iki ülkenin gelişmesine ivme kazandırmanın yanı sıra, iki ülke halklarına da fayda getirdiğini söyledi. 

Brezilya’nın Tek Çin ilkesine bağlı kalacağını vurgulayan Vieira, iki ülke arasında her alandaki iş birliğini derinleştirerek, ikili ilişkileri yeni bir seviyeye taşımayı umduklarını kaydetti.

İki bakan, ayrıca ikili iş birliği, uluslararası durum ve uluslararası toplumun gündemindeki meseleler üzerinde de fikir alışverişinde bulundu.

Hibya Haber Ajansı