İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki KİPTAŞ, yeni yönetim döneminde temelini attığı ilk kentsel dönüşüm projesi Eyüpsultan Yeşilpınar Evleri’nin daire teslimlerine etaplar halinde başlamıştı. 25 Mayıs 2021 tarihinde temeli atılan Eyüpsultan Yeşilpınar Evleri’nin 155 daireden oluşan ilk etap anahtar teslimi, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından 26 Ocak 2023’te gerçekleştirilmişti. 664 konut ve 14 dükkan olmak üzere, toplam 678 bağımsız birimden oluşan projenin, 113 hak sahibi ve 197 bağımsız birimini kapsayan bölümü için, ikinci etap anahtar teslim töreni düzenlendi.

Deprem ve kentsel dönüşüm konularının İstanbul ve Türkiye’nin en önemli meseleleri olduğuna dikkat çeken İmamoğlu, “İstanbul ve Türkiye adına, yüzde 100 bir beka sorunudur. Her yönüyle bize diz çöktürebilecek kadar etkisi yüksektir; ekonomik olarak, can kaybı olarak, sosyolojik olarak, her türlü… Onun için, hayatta ve ayakta kalabilmek meselesidir” dedi.

Yeşilpınar’da; şeffaf ve ahlaklı yürütülen bir süreç sonunda vatandaşlarla yüzde 100 uzlaşı sağlayarak yol yürüdüklerini belirten İmamoğlu, “Hiç kimseyi boş hayallerle de kandırmadık. Yapılabilecek neyse, anlattık. Ben, arkadaşlarıma hep şunu söyledim: Kamu yönetiminde olan bizler, vatandaşına hizmet etmekle yükümlü olan bizler, iki şeyden asla vazgeçmeyeceğiz. Vatandaşımız için hangi husus varsa, sonuna kadar, onu son damlasına kadar yapacağız. Yapılamayacak, yapamayacağımız bir şey var ise de onu tüm şeffaflığıyla vatandaşımıza anlatacağız. Vatandaşımızı aldatmayacağız. Vatandaşımızın sürecin içerisinde, en şeffaf şekliyle olmasını kesinlikle sağlayacağız. İşte tam da bu şekilde hareket edildiği için, bütün engellemelere rağmen, Ali Bey az önce tek tek anlattı- ilçe belediyesinden Meclis’e ve diğer unsurlara varıncaya kadar, 18 ay içinde tüm sorunları çözüldü ve projenin temelini hep birlikte, sevinçle, gururla attık. İnşaatın başlamasının ardından, sürecin önüne yine engeller çıkarılmaya çalışsalar da özveriyle çalıştık” dedi.

Görev süresi boyunca sosyal konut ürettiklerini ve vatandaşlara sabit taksitlerle evlerini teslim ettiklerini aktaran İmamoğlu, “5 yılda kentsel dönüşümü hızlandırdık. Bugün itibariyle, 10 bin 39 bağımsız birimi teslim etmiş oluyoruz. 8 bin 795 bağımsız birimin de hızlıca teslim edileceği günlerin içerisinden geçiyoruz” bilgilerini paylaştı.

“Her konuda, önceki dönemlere göre çok güzel işler başarmış bir yönetimiz” diyen İmamoğlu, özetle şu ifadeleri kullandı:

“2018 yılında satılmaya çalışan bir alanda, yüzlerce vatandaşımızın sağlam, dirençli yuvalarına kavuşmasının gururu bir başka. Ben, o dönemde en az üç kez buraya geldim. Vatandaşın tepkisini duymak için de geldim. İşte bu gördüğünüz alanda, bugünkü anahtar teslim töreninden sonra, arkadaşlarım hızlıca çok güzel bir park ve donatı alanı yapmaya başlayacaklar. Daha önce, ‘Yok orası kapanacak, site içinde kalacak’ cümlelerinin tam tersine, bu bölgede yaşayan herkesin keyifle kullanacağı, çok şık bir mahalle parkını da buraya hediye edecekler. Ben de 20-25 gün sonra geleceğim, ‘Bu park bitti mi’ diye komşularımla beraber teftişini yapacağım.”

Konuşmasının ardından CHP Eyüpsultan Belediye Başkan adayı Mithat Bülent Özmen ve CHP Eyüpsultan İlçe Başkanı Doğan Sarıtaş’ı yanına davet eden İmamoğlu, ilçe sakinlerinden yerel seçimler için destek istedi. Anahtar teslim törenine; CHP İstanbul milletvekili Yunus Emre, CHP PM üyeleri Ozan Işık, Turgay Özcan, Mahir Yüksel, Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli ve KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt katıldı. İmamoğlu, sembolik olarak 10 hak sahibine anahtarlarını teslim etti.

Eyüpsultan Yeşilpınar Evleri; tasarım odaklı, yoğun yapılaşmadan uzak mimarisi, sosyal donatıları, parkları, cadde üstü dükkanları, oyun ve yeşil alanları ile bulunduğu bölgeye değer katacak. Projede kreş, kütüphane, aile sağlığı merkezi de yer alıyır. Tüm sosyal alanlar, KİPTAŞ’ın yeni dönem vizyonuyla hayata geçirilen diğer projelerinde olduğu gibi, duvarların ardında kalmayıp, Eyüpsultan Yeşilpınar Mahallesi’ndeki herkese açık olacak şekilde tasarlandı. Eyüpsultan Yeşilpınar Evleri projesi, kısa süre önce gayrimenkul sektörünün en prestijli yarışması Sign of the City Awards’ta “En İyi Kentsel Dönüşüm / Sağlıklaştırma Projesi” kategorisinde ödül kazandı.

Hibya Haber Ajansı