Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, dün Fortaleza kentinde Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’yi kabul etti.

Lula da Silva, görüşmede iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulduğu ilk günden itibaren Tek Çin ilkesini desteklediklerini, bundan sonra da bu tutuma kararlılıkla bağlı kalacaklarını söyledi.

İkili ilişkilerin sağlam bir temele, yüksek niteliğe ve büyük potansiyele sahip olduğuna işaret eden Lula da Silva, Çin’in Brezilya’nın en büyük ticaret ortağı haline geldiğini hatırlattı. 

Lula da Silva, sözlerini şöyle sürdürdü: “Brezilya, Çin’in gelişmesine iyimser bakıyor. Çin’in devlet yönetimi alanındaki deneyimlerinden istifade ederek, iş birliğinin içeriğini zenginleştirmeyi umuyoruz. Çinli işletmeleri Brezilya’ya yatırımlarını artırmaya davet ediyoruz. Brezilya ile Çin arasında birçok önemli mesele üzerinde uzlaşı noktaları bulunuyor. Çin'in Brezilya'nın G20 Rio Zirvesi, BRICS Zirvesi ve Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı gibi çok taraflı toplantılara ev sahipliği yapmasına destek vererek, Brezilya’yla birlikte küresel yönetişimi geliştirmek, gelişmekte olan ülkelerin genel gücünü ve uluslararası arenadaki sesini yükseltmek için çalışmasını diliyoruz.’’ 

Brezilya’nın Tek Çin ilkesine bağlı kalmasını övgüyle değerlendiren Wang Yi, Çin’in Brezilya’yla ilişkilerine diplomasi çalışmalarında öncelik tanıdığını, Brezilya’nın ekonomik ve toplumsal gelişmelerini hızlandırmasına, uluslararası ve bölgesel meselelerde daha büyük rol oynamasına ve çok taraflı toplantıları başarıyla düzenlemesine destek verdiğini ifade etti. 

Wang Yi, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasının 50. yıl dönümü vesilesiyle iki ülke liderleri arasında sağlanan önemli uzlaşıları hayata geçirmeye, üst düzey temasları yoğunlaştırmaya, stratejik temasları derinleştirmeye ve ikili kapsamlı stratejik ortaklık ilişkileri için yeni bir ufuk yaratmaya hazır olduklarını dile getirdi.

Wang Yi, iki tarafın Kuşak ve Yol İnisiyatifi’nin Brezilya'nın kalkınma stratejisiyle kenetlenmesini güçlendirmesi, geleneksel alanlardaki iş birliğini genişletmenin yanı sıra, yeni işbirliği alanları keşfetmesi gerektiğini de vurguladı. 

Wang Yi, iki tarafın dayanışma, karşılıklı güven ve stratejik iş birliğini güçlendirerek, bölgesel ve küresel işlerde gelişmekte olan büyük ülke olma sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini dile getirdi. 

Wang Yi, Çin’in Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğu ve Güney Ortak Pazarı ile kapsamlı iş birliğini derinleştirerek, Latin Amerika ve Karayip ülkelerinin modernizasyon sürecini hızlandırmasına destek vereceğini, uluslararası düzenin daha adil ve makul yönde gelişmesini ilerleteceğini sözlerine ekledi.

Hibya Haber Ajansı