CCTV'nin haberine göre, 120 üyeli bloğun liderleri, artan jeopolitik gerilimler, iklim felaketi, yaygın yoksulluk ve Sudan, Ukrayna ve Gazze'deki şiddetli çatışmalar gibi küresel çapta derin bölünmelerin yaşanmakta olduğu günlerde bir araya geldi.

Guterres, terör örgütünün 7 Ekim'deki saldırılarının ardından Gazze'de yaşanan yıkımın ve İsrail ordusunun bu kadar kısa bir süre içinde neden olduğu can kaybının, kendi görev süresi boyunca eşi benzeri görülmemiş bir durum olduğunu söyledi.

Guterres, ölenler arasında 152 BM çalışanının bulunduğunu, bunun örgüt, aileleri ve Gazze'de görev yapanlar için yürek burkan bir trajedi olduğunu söyledi ve ekledi:

"İnsanlar yalnızca bombalar ve kurşunlardan değil, gıda ve temiz su yokluğundan, elektriksiz ve ilaçsız hastanelerden ve çatışmalardan kaçmak için gittikçe küçülen toprak parçalarına yapılan yorucu yolculuklardan dolayı ölüyor. Buna bir son verilmelidir. Acil insani ateşkes ve tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması çağrımdan geri adım atmayacağım. Ve bu çatışmanın tüm bölgeye, Batı Şeria'ya, İsrail ile Lübnan arasındaki mavi hatta, Suriye, Irak ve Kızıldeniz'e yayılmasını önlemek için elimizden geleni yapmalıyız."

BM Başkanı, Gazze'deki çatışmanın temel nedeninin İsrail ve Filistin için iki devletli bir çözümün reddedilmesi olduğunu da vurguladı ve şöyle devam etti:

"İsrailliler ve Filistinliler için iki devletli çözümün kabul edilmemesi ve Filistin halkının devlet kurma hakkının reddedilmesi kabul edilemez. Bu, küresel barış ve güvenlik için büyük bir tehdit haline gelen bir çatışmayı süresiz olarak uzatacak, kutuplaşmayı şiddetlendirecek ve her yerde aşırılık yanlılarını cesaretlendirecektir. Herkes Filistin halkının kendi devletini kurma hakkını tanımalıdır."

Hibya Haber Ajansı