USD/TRY:  Bu haftanın önemli gelişmesi perşembe günkü TCMB faiz kararı. Merkez Bankası'nın politika faizini 250 baz puan artırarak %45 seviyesine çıkarması bekleniyor. Beklenti aynı zamanda bunun faiz artışlarında zirve seviye olması yönünde. Yurtdışında ise bu hafta ABD'de Fed'in yakından izlediği PCE verisi dışında, son çeyrek öncü büyüme ve PMI rakamları öne çıkıyor. Fiyatlamalara bakıldığında, cuma günü ABD borsaları pozitif tarafta günü kapattı. Bu sabah da vadeliler alıcılı bir görüntüyle başlıyor. Parite tarafında ise net bir değişiklik yok. Kısmi yükseliş eğiliminde olan Dolar/TL geçtiğimiz haftayı 30,20 seviyesinde tamamladı. Bu sabaha sınırlı yükselişle başlayan kurda, cuma kapanışının hafif üzerinde hareketlilik günün geri kalanında sürebilir. 

EUR/USD: Geçen hafta %0,72 artış kaydeden Dolar endeksi karşısında, parite %0,44 oranında geri çekildi. ABD 10 yıllık tahvil getirisi ise geçen hafta boyunca toplamda 18 baz puan yükseldikten sonra bu sabah %4,12 seviyesinde işlem görüyor. Bu hafta ABD'de Fed'in yakından izlediği PCE verisi dışında, son çeyrek öncü büyüme ve PMI rakamları öne çıkıyor. Euro Bölgesi'nde de PMI rakamları izlenecekken, ECB faiz kararı haftanın öne çıkan gelişmelerden. Veriler, merkez bankalarının para politikalarına yönelik sinyaller bakımından yakından takip edilecek. Teknik seviyelere bakıldığında ise EURUSD'de 1,0870 seviyesinin kırılması durumunda 1,0845'e kadar geri çekilme görülebilir. Diğer taraftan 1,0940 seviyesi direnç konumunda.

XAU/USD: Geçtiğimiz hafta 2.002 - 2.059 seviyeleri arasında hareket eden değerli maden haftayı da 2.028 seviyesinde tamamladı. ABD on yıllık tahvil faizindeki ve Dolar'daki güçlenmeden olumsuz etkilenen değerli madende geçtiğimiz hafta kayıplar takip edildi. Kızıldeniz'deki gerginlik ortamının devam etmesine rağmen katalizör etkisi yapmaması dikkat çekiciydi. Buna rağmen 2.000 psikolojik seviyesinden gelen tepki alımları Ons Altın üzerindeki kayıpları sınırladı. 50 günlük ortalamanın da yakın bulunduğu söz konusu kapanış seviyesi gün içerisinde referans olarak izlenebilir. Bu seviyenin üzerindeki bir kalıcılıkta 2.043 seviyesinde bulunan aylık ortalama gündeme gelebilir. Diğer yandan, olası düşüşlerde 2.010 - 2.000 ve 1.990 sıralı destekler konumunda.

Kaynak Ziraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı