Yurtiçinde geçtiğimiz hafta TCMB’nin kararlarında göze aldığı için değerli bulduğumuz piyasa katılımcıları anketini takip ettik. Sürekli bir ay ileri kaydığı için karşılaştırma komplikasyonu yaşatan 12 aylık enflasyon beklentileri yerine 2024 yılı için öngörülen enflasyon beklentilerindeki değişimi daha kıymetli buluyoruz. 2024 yılı enflasyonu için önceki ankette %41 olan enflasyon beklentisinin %42’ye yükselmesi bu Perşembe TCMB’nin de PPK toplantısında 250bp artırım yaparak politika faizini %45’e yükseltme ihtimalini pekiştiriyor ki piyasa katılımcılarının beklentisi de bu yönde.

12 ay sonrası için TÜFE beklentisi %39 olan piyasa katılımcıları anketinde 24 ay sonrası için ise %23,7 olarak gerçekleşti. Katılımcıların 2024 yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bu anket döneminde 40,00 TL olurken bu rapor yazılırken VİOP’ta Aralık sonu fiyatlaması 42.7 seviyesinde bulunuyor. Katılımcıların GSYH 2024 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde %3,3 iken, bu anket döneminde %3,4 olarak gerçekleşmiştir. GSYH 2025 yılı büyüme beklentisi ise bu anket döneminde %3,9 olarak gerçekleşmiştir.

Her hafta yakından izlediğimiz menkul kıymet istatistiklerinde ise 12 Ocak haftasında 157,4 milyon dolarlık hisse senedi, 424,9 milyon dolarlık DİBS alımı gerçekleşti. Para politikasında yaşanan normalleşme ile birlikte TL varlıklara ilgi uzun zaman sonra artmış durumda. Yabancı takas oranında %30’larda seyrederken %36,66 seviyesine yükselişimiz de bir nevi bunu kanıtlar nitelikte. Dokuz hafta üst üste yabancı girişinden sonra bir hafta çıkış olmuştu, görünen o ki yabancı yatırımcılar kaldıkları yerden alımları sürdürüyor. Yabancı girişlerinin yerel seçimler sonrasında hız kazanacağını düşünüyor, borsa da ise hareketin bu beklentiyle daha öncesinden fiyatlanmaya başlamasını bekliyoruz.

2024 yılında TL vadeli mevduatın ve hatta bundan da daha çok para piyasası fonlarının borsa ve gayrimenkullere alternatif olmasını bekliyoruz. Borsada ihracat, enflasyon muhasebesine karşı koruma sağlayan ve talep elastikiyeti düşük ürün satışı olan şirketlerin enflasyon üzeri getiri sağlayacağını düşünüyoruz. Faiz indirim döngüsünün ise üçüncü çeyrek tetiklenmesini bekleriz.

Geride bıraktığımız haftada yurtdışında, gelen veriler öncülüğünde faiz indirimlerinin şiddeti ve zamanı tartışıldı. ABD’de konut, üretim ve satışlara yönelik veriler takip edildi. ABD ikinci el konut satışları, artan mortgage faiz oranları ve düşük talep etkisiyle geçen yıl 1995'ten bu yana en düşük seviyesini gördü. Perakende satışlar ise %0,4’lük beklentisinin aksine %0,6 artış gösterdi. Yine ABD’de sanayi üretimi geçen yıl Aralık’ta aylık bazda %0,1 artarak piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. İşgücü verileri yine güçlü gelerek faiz indirim beklentilerini çıpaladı. İşsizlik maaşı başvuruları bir önceki haftaya göre 16 bin azalarak 13 Ocak'ta sona eren haftada 187 bine geriledi. Bu hafta, Eylül 2022'den bu yana en az başvuru yapılan hafta oldu ve piyasada şahin rüzgarlar estirdi.

Avrupa tarafında ECB toplantı tutanakları, tüketici eğilim anketi, nihai TÜFE verisi ve sanayi üretimi önemli ön plana çıktı. Tutanaklarda, enflasyonun yakın vadede yüksek seyretme ihtimali olduğu ve ücretler ile enflasyonun temel dinamiklerine ilişkin belirsizliklerin devam ettiği belirtilerek, "Bu durum, görevin tamamlandığından emin olmak için henüz çok erken olduğunu göstermektedir." ifadesi yer aldı. Nihai TÜFE verileri, yıllık enflasyonun Kasım ayında %2,4 gerilediğini teyit ederken, sanayi üretimi, geçen yıl kasım ayında ekim ayına kıyasla yüzde 0,3, Kasım 2022'ye göre de yüzde 6,8 geriledi.

Asya’da ise Çin merkez bankası emlak piyasasındaki sıkıntıya rağmen (PBoC) orta vadeli borç verme faizinde indirim beklentilerine paralel olarak faizleri sabit tuttu. Japonya’da 2023'te çekirdek Tüketici Fiyatları Endeksi önceki yıla kıyasla %3,1 yükseldi. ham madde maliyetlerinin yükselişi ile döviz kurları karşısında Japon yeninin aralıklarla yaşadığı değer kayıpları enflasyon artışının nedenleri arasında yer aldı.

Pazartesi yurtiçinde yurt dışı üretici fiyatları, tarımsal girdi fiyatları ve Hazine ihalesinin yanı sıra, Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısını takip ediyor olacağız. Salı gününde tüketici güven endeksini, Perşembe günü ise PPK faiz kararını bekliyor olacağız. Yurtdışında veri gündeminde ise Euro bölgesi PMI endeksi, ECB’nin Faiz kararı öne çıkacak. Aynı zamanda ABD tarafında Büyüme rakamları ve PCE verileri takip edilecek.

Kaynak A1 Portföy

Hibya Haber Ajansı