Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, vatandaşların dilekçe ve bilgi edinme haklarının kullanımını kolaylaştırma ve katılımcı yönetim anlayışını toplumun tüm kesimlerine yaymayı amaçlayan CİMER’e başvuru sayısı 2023’te yüzde 23 artışla 7 milyon 650 bine ulaştı.

İstek, şikayet, bilgi edinme, görüş ve öneri, “Yönetime Katıl”, “Türkiye Yüzyılı Hayalini Paylaş” ve teşekkür türlerindeki başvuruların elektronik olarak yönetime hızlı ve kolay bir şekilde ulaştırılmasına aracılık eden CİMER’e başvuruların yüzde 98’i internet üzerinden yapılırken yüzde 2’si posta ve şahsen müracaat yoluyla gerçekleşti.

İnternet üzerinden yapılan başvuruların da yüzde 85’i mobil telefon ve tablet ile yapılırken geçen yıl ilk kez akıllı televizyonlar aracılığıyla da CİMER’e başvuru yapılması dikkat çekti.

Vatandaşların yalnızca şikayet ve taleplerini değil aynı zamanda her konudaki düşünce, görüş ve önerilerini de ilettiği CİMER’e 2023 yılında 253 bin teşekkür, görüş ve öneri başvurusu yapıldı.

Tüm ülke genelinde ve çeşitli etkinliklerle yıl boyunca kutlanan Cumhuriyetin 100. yılına ilişkin halkın görüş ve fikirlerini almak üzere hizmete sunulan “Türkiye Yüzyılı Hayalini Paylaş” platformuna da 39 bin başvuru geldi.

Deprem Acil uygulamasına 2 milyon vatandaş başvurdu

Geçen yıl 6 Şubat tarihinde gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından aynı gün hizmete alınan  “CİMER Deprem Acil” uygulaması ile “CİMER Çağrı Merkezi” ne ise depremin ardından ilk 3 ay içinde 2 milyon vatandaş müracaat etti.

Yapılan tüm başvuruların en az 2 kamu personeli tarafından okunduğu CİMER’de, başvuruların doğru bir şekilde analiz edilerek karar alıcılara kılavuzluk etmesi amacıyla 2023 yılında toplam 238 bülten, rapor ve yayın hazırlandı.

2022 yılında görme, işitme ve konuşma engelli vatandaşlar için hayata geçirilen “Engelsiz CİMER” uygulaması kapsamında da 2 bin 840 kişi CİMER’e başvuruda bulundu.

Diğer taraftan CİMER faaliyetlerinde hizmet sunum kalitesini ve vatandaş memnuniyetini artırmak amacıyla kamu kurumlarında görev yapan bin 374 CİMER personeline mevzuat ve sistem eğitimi verildi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, yaptığı değerlendirmede, devletle millet arasında iletişim köprüsü olan CİMER’e büyük önem verdiklerini belirterek, CİMER’in vatandaşların yönetime ortak olmasını sağlayan en etkili araçlardan birisi olduğunu dile getirdi.

Devletin kurumlarının doğru karar alma noktasında vatandaşların görüş ve beklentilerini iyi okuması ve değerlendirmesi gerektiğini ifade eden Altun, CİMER’in de bu doğrultuda önemli bir işlev üstlendiğini kaydetti.

Hibya Haber Ajansı