Bugün ne bekliyoruz? Haftaya karışık bir seyirle başlayan Asya hisse senedi piyasalarında alış ağırlıklı bir seans izlenmektedir. Japonya endeksleri, merkez bankasının iki günlük para politikası toplantısının ardından kaydettiği kazancını gün içinde geri verdi. Dünyanın negatif nominal faiz uygulayan tek merkez bankası Japonya Merkez Bankası (BoJ) yeni yılın ilk toplantısında beklentilere paralel olarak aşırı genişleyici parasal duruşunu korudu.

Politika faizi -%0,1 seviyesinde sabit kalırken 10 yıl vadeli Hazine tahvili faizinde üst sınır için referans oran +%1 seviyesinde tutularak getiri eğrisi kontrolü değiştirilmedi. BoJ’nin ekonomik görünüm raporuna göre politika yapıcıların nisanda başlayan 2024 mali yılı için çekirdek enflasyon tahmini (Ekim toplantısındaki %2,8’den) %2,4’e geriledi. Pekin’in hisse senedi piyasasını desteklemek için teşvik paketi değerlendirdiği yönündeki haberlerin ardından Çin Şanghay Bileşik Endeksi %0,28, Shenzhen Bileşik Endeksi %1,22 yükseldi.

Hong Kong Hang Seng Endeksi %3,42 arttı. Güney Kore’de aralık ÜFE rakamlarının ardından Kospi Endeksi %0,32 primli, Kosdaq Bileşik Endeksi yatay seyretmektedir. Güney Kore’de üretici fiyatları aralıkta aylık %0,1, yıllık %1,2 yükseldi. MSCI Japonya dışı Asya Endeksi bugün %1,03 arttı. Haftaya pozitif başlayan ABD hisse endekslerinde pozitif kapanışın ardından vadeli kontratlar bugün yatay bir fiyatlamayı işaret etmektedir.

Bugün veri takviminde ABD’de Richmond Fed’in ocak ayı imalat endeksi takip edilebilir. Mayıs 2022’den bu yana üç ay hariç her ay sektördeki işletme koşullarının kötüleştiğini işaret eden endeksin bu ay koşullardaki bozulmanın sürdüğünü, bununla birlikte geçen aya göre hafifçe toparlandığını göstermesi beklenmektedir.

Tüketici güven endeksi

Yurt içinde TÜİK ocak ayı tüketici güven endeksini açıklayacak. Tüketici güveni kasımda aylık %2,6 artışla 77,4 puan ile Temmuz 2023’ten beri en yüksek değeri almıştı. Ayrıca, bugün yurt içinde Hazine, dört yıllık TLREF'e endeksli ve altı yıllık değişken faizli tahviller için ihale düzenleyecek.

Piyasalarda dün ne oldu? Haftanın ilk işlem gününde Avrupa ve ABD hisse endeksleri pozitif bir görünüm ortaya koydu. Avrupa’da DAX Endeksi %0,77, FTSE 100 Endeksi %0,35 ve CAC 40 Endeksi %0,56 arttı. ABD tarafında Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq Bileşik Endeksleri yaklaşık %0,30’luk artış kaydetti. Dolar Endeksi (DXY) 103,3 puanda ve EUR/USD paritesi 1,09 seviyesinde stabil kaldı. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi beş gün art arda yükseldikten sonra 4,3bp düşüşle %4,10’a indi. Ons altın %0,37 değer kaybederek 2.021USD’ye geriledi. Emtia grubundan Brent petrol %1,71 artarak varil başına 79,6USD’den işlem gördü. (TSİ 21:30) Küresel piyasalarda ekonomik veri akışı sakin seyretti.

BIST 100 Endeksi dün 7.970-8.069 puan aralığında oldukça sınırlı değişti. Endeks %0,17 artışla günü 8.010 puandan tamamladı. Endeks’in işlem hacmi ise 76,59mlr TL olarak gerçekleşti. Kur tarafında ve gram altında yatay fiyatlamalar hâkim oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı aralık ayı merkezi yönetim brüt borç stoku verilerini açıkladı. Buna göre merkezi yönetim brüt borç stoku 6,72trln TL oldu. TÜİK de aynı döneme dair yurt dışı üretici fiyat endeksi (YDÜFE) verilerini açıkladı. YD-ÜFE, aylık bazda %2,28 ve yıllık bazda %58,4 yükseldi.

Kaynak: Piramit Menkul

Hibya Haber Ajansı