Çin’in tarım üretimi 2023 yılında 695,4 milyon tonla yeni bir rekora imza attı. Bu ürün miktarı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre, önceki yıla kıyasla 8,8 milyon tonluk artış anlamına geliyor. Böylece Çin, dokuzuncu yıldır üst üste 650 milyon tonu aşkın tahıl hasadı elde etmiş oldu. Uluslararası güvenlik sınırı olan kişi başı 400 kilogramlık tahıl verimi, Çin’de kişi başına düşen 490 kilogramdan fazla tahıl üretimi ile aşılmış oldu.  

Öte yandan ülkenin kırsal endüstrileri geçtiğimiz yıl, özellikle de e-ticaret segmentinde güçlü bir gelişmeye sahne oldu. Kırsal bölgelerde internetten perakende satışlar, 2,17 trilyon yuan olan sınırı aşarak geçen yıl 2,49 trilyon yuana (350,8 milyar dolar) çıktı. 
Tarım ve Köyişleri Bakan Yardımcısı Deng Xiaogang, 2023 yılının tarımda sürekli büyüme eğiliminin ve kırsalda görülen gelişmenin ekonomik canlanma ve yüksek kaliteli kalkınma için sağlam bir destek sağladığının altını çizdi. Toplamda 33,969 milyon kişi yoksulluktan kurtularak istihdam edildi; bu suretle 2023 yılı için konulmuş yıllık hedef 3, 777 milyon kişi aşılmış oldu.

Çiftçilerin gelirleri de kentlerde yaşayanların gelirlerinden daha hızlı arttı. Devlet İstatistik Ofisi’ne göre, Çin’in kırsal hanelerinde kişi başına düşen harcanabilir ortalama yıllık gelir 2023 yılında yaklaşık 21 bin 691 yuana (3 bin 24 dolara) vararak yıl bazında yüzde 7,6 gibi hatırı sayılır bir artış kaydetti. Deng, ülkenin 2024 yılındaki kırsalı geliştirme çabalarını iki ana noktada yoğunlaştığını, bunların gıda güvenliğini sağlamaya odaklı tarım üretimi ve kırsal kalkınmaya, inşaya ve yönetişime odaklı kırsal canlanma olduğunu söyledi. 

Hibya Haber Ajansı