Dün piyasalarda neler oldu?

ABD verilerinde güçlü sinyaller, şahin Fed beklentilerini öne çıkarıyor.

Küresel merkez bankalarının Mart ayında faiz indirimine başlayabileceği beklentisi, yılbaşından bu yana açıklanan makroekonomik verilerin ve merkez bankaları yetkililerinden gelen şahin tonlu yönlendirmelerin de etkisiyle güç kaybetmeye devam ediyor. Para piyasalarında Fed’in gelecek haftaki toplantıda politika faizini sabit bırakacağına kesin gözüyle bakılırken, Mart’ta da %51 ihtimalle politika faizini %5,25-5,50 seviyesinde tutacağı fiyatlanmaya başladı. Diğer yandan, bugün ABD'de geçen yılın son çeyreğine dair açıklanacak olan büyüme verileri ile yarın açıklanacak olan Aralık ayına ilişkin kişisel tüketim harcamaları verileri, Fed'in gelecek dönemde atacağı adımlar üzerinde önem arz ediyor.

Makro veriler cephesinde, S&P Global, ABD'nin Ocak ayına ilişkin imalat, hizmet ve bileşik PMI öncü verilerini açıkladı. Buna göre, imalat sanayi PMI, Ocak’ta geçen aya kıyasla 2,4 puan artarak 50,3 değerine yükseldi. Bu dönemde 15 ayın en yüksek seviyesine çıkarak imalat sektöründeki genişlemeye işaret eden endeksin 47,6 değerini alması öngörülüyordu. Piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşen endeks, geçen yıl Aralık’ta da 47,9 olmuştu.

ABD'de hizmet sektörü PMI ise ocakta geçen aya göre 1,5 puan artışla 52,9 değerine çıktı. Piyasa beklentilerini aşan ve 7 ayın en yüksek seviyesine çıkan endeksin 51 değerini alacağı tahmin ediliyordu. Hizmet sektöründeki genişlemenin devam ettiğini gösteren endeks, geçen yıl Aralık’ta 51,4 olmuştu. ABD’de bilanço sezonu devam ediyor. Dün IBM, Netflix ve Tesla gibi teknoloji devlerinin bilançolarını açıklamasıyla birlikte teknoloji hisselerinde yükselişler ön plana çıktı. ABD piyasaları ise dün yatay bir görünüm sergiledi. S&P 500 endeksi %0,08 artışla 4.868,55 ve Nasdaq endeksi %0,36 artışla 15.481,92 seviyesinden günü tamamlarken, Dow Jones endeksi %0,26 düşüşle 37,806,39 seviyesinden günü tamamladı.

Avrupa piyasaları ise günü pozitif tarafta tamamladı. Euro Stoxx 50 endeksi %2,17 artışla 4.562,85, CAC 40 endeksi %0,91 artışla 7.455,64, DAX endeksi %1,58 artışla 16.889,92 ve FTSE 100 endeksi %0,56 artışla 7.527,67 seviyelerinden günü tamamladı.

ABD tahvilleri cephesinde, 10 yıllık tahvil faizi %4,15 ve 2 yıllık tahvil faizi %4,36 seviyesine geriledi. VIX endeksi ise 13,14 seviyesine yükseldi.

Bugün ne bekliyoruz?

Asya piyasaları bu sabah ağırlıklı pozitif bir seyir izliyor. Shanghai endeksinde %2,06, Nikkei 225 endeksinde %0,01 ve Hang Seng endeksinde %1,24 yükseliş takip edilirken, Kospi endeksi %0,07’lik düşüşle negatif ayrışıyor. ABD vadelilerinde ise karışık bir seyir izleniyor.

Bugün ABD’de Chicago Fed ulusal aktivite endeksi, büyüme, kişisel tüketim, ticaret dengesi, perakende stoklar, toptan stoklar, dayanıklı mal siparişleri, haftalık işsizlik maaşı başvuruları, yeni konut satışları ve Kansas City Fed imalat aktivite endeksi verileri takip edilecek. Hatırlanacağı üzere Chicago Fed ulusal aktivite endeksi Kasım’da %3, perakende stokları verisi Kasım’da aylık bazda %-0,10, haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi bir önceki hafta 187k, Kansas City Fed imalat aktivite endeksi verisi ise Ocak’ta -1 olarak açıklanmıştı. Üçüncü çeyrekte çeyreklik bazda %1,9 olarak açıklanan büyüme verisinin, dördüncü çeyrekte %4,9 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Üçüncü çeyrekte %2,3 olarak gerçekleşen kişisel tüketim verisinin, dördüncü çeyrekte %3,1 olarak açıklanması bekleniyor. Kasım’da aylık bazda %-0,20 olarak gerçekleşen toptan stoklar verisinin Aralık’ta aylık bazda değişmeyerek %-0,20 olarak açıklanması bekleniyor. Kasım’da %5,4 olarak gerçekleşen dayanıklı mal siparişleri verisinin Aralık’ta %1 olarak açıklanması bekleniyor. Kasım’da aylık bazda %-12,2 olarak gerçekleşen yeni konut satışları verisinin ise Aralık’ta aylık bazda %10,1 olarak açıklanması bekleniyor. Euro Bölgesi cephesinde, AMB faiz kararı ve AMB başkanı Lagarde’ın konuşması takip edilecek. AMB’nin son toplantısında faizleri %4,5 seviyesinde sabit bırakması beklenirken, para piyasalarında bankanın nisanda faiz indirimine gitme ihtimali %69 ile fiyatlanıyor.

Gelecek gündemde neler var?

Cuma günü ABD’de kişisel gelir, kişisel gider, reel kişisel tüketim, PCE deflatörü, askıdaki konut satışları ve Kansas City Fed Hizmet Aktivite Endeksi verileri takip edilecek. Hatırlanacağı üzere reel kişisel tüketim verisi Kasım’da %0,3, Kansas City Fed Hizmet Aktivite Endeksi verisi ise Aralık’ta -10 olarak gerçekleşmişti. Kasım’da %0,4 olarak gerçekleşen kişisel gelir verisinin Aralık’ta %0,3 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Kasım’da %0,2 olarak gerçekleşen kişisel giderlerin Aralık’ta %0,4 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Kasım’da aylık bazda %-0,1, yıllık bazda %2,6 olarak gerçekleşen PCE deflatörünün Aralık’ta aylık bazda %0,2, yıllık bazda %2,6 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Kasım’da aylık bazda değişim göstermeyen, yıllık bazda ise %-5,1 olarak gerçekleşen askıdaki konut satışları verisinin Aralık’ta aylık bazda %1,5 olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Kaynak Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı