PBOC, ülkenin zor durumdaki ekonomisini canlandırmak amacıyla önümüzdeki ayın başlarından itibaren, bankalarının rezerv olarak tutmaları gereken fon miktarını azaltacağını duyurdu.

PBOC Başkanı Pan Gongsheng, bankalar için zorunlu karşılık oranları 5 Şubat'tan itibaren 50 baz puan düşürülecek ve bu sayede 1,0 trilyon yuan (139,8 milyar dolar) uzun vadeli sermaye sağlanacak.

Hong Kong'un Hang Seng endeksi kayıplarını tersine çevirerek yüzde 1,9 artarken, Çin'in CSI 300 Endeksi yüzde 1,57 yükseldi.c Elektrikli araç üreticilerinin hisseleri düşerken, Nio yüzde 4,7, Li Auto yüzde 1,6 ve BYD yüzde 1,0 geriledi.

LG Display yüzde 3 düşüşle Tesla tedarikçilerindeki düşüşlere öncülük etti. Tesla, 2024'teki araç hacmi büyümesinin geçen yıla göre "önemli ölçüde daha düşük olabileceği" konusunda uyardı.

Çin'in Shenzhen Bileşik Endeksi de, hafta başındaki düşüşlerin ardından yüzde 1,7 yükseldi. Güney Kore'nin GSYİH'si dördüncü çeyrekte yıllık yüzde 2,2 ve bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,6 büyüyerek, sırasıyla yüzde 2,1 ve yüzde 0,5 düzeyinde olan büyüme beklentilerini aştı.

Bununla birlikte, Asya-Pasifik'teki elektrikli araç üreticileri ve Tesla tedarikçilerinin hisseleri, ABD'li otomobil üreticisinin beklenenden düşük büyümesi konusunda uyarmasının ardından düştü. Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 0,15 ve geniş tabanlı Topix Endeksi yüzde 0,11 değer kazanırken, Güney Kore'de Kospi yatay seyretti ve küçük sermayeli Kosdaq Endeksi yüzde 0,8 düştü.

Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0,48 artışla 7.555,40 düzeyinden kapandı.

Hibya Haber Ajansı