New York merkezli tüketici finansal hizmetler şirketi Bankrate uzmanlarına göre, yılın ilk faiz toplantısında, Fed'den faiz indirimi yerine, üç önemli sorunun yanıtlarını içeren açıklamalar bekleniyor:

- Fed Başkanı Jerome Powell 2024'teki faiz indirimleri hakkında ne söyleyecek?
- Enflasyon düşüyor - ancak ekonomi dirençli kaldıkça bu durum sürecek mi?
- Fed olası bir yumuşak inişte faizleri ne kadar hızlı indirecek?

High Frequency Economics'in Baş Ekonomisti Carl Weinberg, faiz indirimi beklentilerine ilişkin CNBC'ye yaptığı açıklamada, "Piyasayı değil Fed'i dinleyin" dedi ve Fed'in "olası en kötü sonuçtan" kaçınmak için faiz indirimlerini ağırdan alacağını söyledi.

Analistlere göre, Fed'in 2023 yılındaki son toplantısından çıkan "en büyük şok" diye nitelendirilen, "2024 yılı için üç faiz indirimi" planlandığına ilişkin haberler, aynı zamanda piyasalarda büyük bir ralliye yol açtı. S&P 500 Endeksi yılı yüzde 24 artışla tamamladı ve yeni yılda da şimdiye kadar beş kez rekor düzeyden kapanırken, tahvil getirileri de on yılı aşkın sürenin en yüksek düzeylerinden geriledi.

Bankrate analizinde, Fed politika yapıcılarının bir önceki toplantılarından bu yana geçen haftaları, "piyasaları başka yöne çekmeye çalışarak" geçirdikleri ileri sürülerek, "İletişim işe yaradı: CME Group'un FedWatch aracına göre yatırımcılar artık Fed'in ilk faiz indirimini Mart yerine Mayıs ayında yapacağını düşünüyor. Ancak yine de Fed'in bu yıl gösterge faiz oranını büyük ölçüde gevşetmesini ve Aralık 2024'e kadar 1,5 puanlık indirim yapmasını bekliyorlar. Bu da altı çeyrek puanlık indirime denk geliyor" denildi.

Buna göre uzmanlar, büyük bir ekonomik yavaşlama olmadığı sürece, bunun gerçekleşmesinin pek olası olmadığını söylüyor: "Enflasyon doğru yönde ilerliyor ancak hala Fed'in yüzde 2'lik hedefinin üzerinde. Bu arada, 2023'ün son aylarında tüketici harcamaları ve büyüme beklenenden daha fazla arttı.

Hibya Haber Ajansı