CCTV'nin, Birleşmiş Milletler Yardım ve Çalışma Ajansı'na (UNRWA) dayandırdığı haberine göre 31 Ocak itibariyle Gazze Şeridi genelinde nüfusun yüzde 75'inden fazlasını oluşturan 1.7 milyon kişi yerinden edilmiş durumda.

UNRWA daha önce yaptığı bir açıklamada, Gazze'deki binaların yüzde 60'ından fazlasının İsrail bombardımanı nedeniyle hasar gördüğünün öngördüğünü belirtmişti.

Gazze'nin kuzeyindeki Jabalia mülteci kampında bulunan Filistin BM İlkokulu'nun yıkılmış duvarları arasında, Filistinli aileler güvenli barınak seçenekleri tükendiği için hasarlı ya da yıkılmış binalara sığınıyor. Okul geçen birkaç hafta boyunca İsrail'in ağır bombardımanı altındaydı. İsrail ordusunun çekilmesinin ardından aileler okula akın etti ve burayı yeni evleri haline getirdi.

İsrail'in sürdürdüğü bombardımanlar nedeniyle, Gazze'de yaşayan Filistinliler'in barınma seçenekleri giderek azalıyor. Sağlam okullar dolu, çadırlar onları yağmurdan koruyacak kadar güçlü değil ve kısmen yıkılmış bu binalar son seçenek.

Yerinden edilmiş bir Filistinli olan Safwat Shabat, CCTV'ye, "Kuzeydeki altı katlı evimiz bombalandı ve 42 kişi enkaz altında ölü yatıyor. Onlara ulaşmamız mümkün olmadı. Önce Han Yunus kentine göç ettirildik, ardından İsrail tankları saldırınca Refah kentine kaçtık. Kendimize enkaz altından başka sığınak bulamadık. Burası çok güvensiz bir yer ama başka seçeneğimiz yok." dedi.

Hibya Haber Ajansı