Bugüne kadar geliştirdiği araçlar ve hayata geçirdiği projeler ile iş dünyasının yeşil dönüşümüne katkı sağlayan, Türkiye’de sürdürülebilirlik literatürüne önemli kaynaklar kazandıran SKD Türkiye, hazırladığı “Sürdürülebilir İş Rehberi” ile şirketlere sürdürülebilirlik konusunda adım atma ve bu alandaki çalışmalarını geliştirerek sürdürülebilirliği iş yapış biçimlerine entegre edebilmeleri için fırsat sunuyor.

Rehber, şirketlere temel kavramlarla ilgili bilgi verirken aynı zamanda sürdürülebilirlik yolculuklarına uygun stratejiler geliştirmeleri için uygun öneri ve yöntemlerle iş süreçlerini kurgulayabilmeleri için yol gösteriyor. İş dünyasının bu rehberden yararlanarak sürdürülebilirlik alanında daha bilinçli ve etkili adımlar atması hedefleniyor.

Sürdürülebilirliği iş yapış biçimine entegre etmek isteyen ve sürdürülebilirlik yolculuğuna henüz yeni başlayan şirketler için gereken kaynak ihtiyacını karşılamak amacıyla SKD Türkiye ve Escarus ortaklığıyla hazırlanan rehberde, sürdürülebilirlik bileşenleri de yalın ve anlaşılır bir şekilde aktarılıyor.

“Sürdürülebilir İş Rehberi”, sürdürülebilir iş modeli kurma ve bu modeli işletme konusunda şirketlere adım adım rehberlik ediyor. Ayrıca rehberde paylaşılan örnekler, ilave kaynaklar, araçlar ve süreçteki tecrübelerini paylaşmış şirketlerin iyi uygulama örnekleri sayesinde işletmelerin sürdürülebilirlik yolculuğuna güvenle adım atmaları amaçlanıyor. Bunun yanı sıra rehber, sürdürülebilirlikle ilgili hali hazırda faaliyette bulunan şirketlerin eksik kalan taraflarını güncellemelerine de katkı sağlıyor.

SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin, hazırlanan rehber ile ilgili olarak, “Sürdürülebilirlik, iş dünyasının geleceği için kritik bir öneme sahip. İklim değişikliğinin kriz halini aldığı günümüzde sürdürülebilir kalkınmanın önemi her geçen dakika artıyor. Bu perspektiften bakıldığında uluslararası rekabette Türkiye’nin ön safhalarda yer alması ve ülkemizin hem toplumsal hem ekonomik olarak refaha kavuşması için iş dünyası aktörlerinin yeşil dönüşümün en önemli ayağı olan sürdürülebilirliği iş yapış biçimlerine entegre etmesi gerekiyor. SKD Türkiye olarak 20 yıldır geliştirdiğimiz araçlar ve hayata geçirdiğimiz projeler ile iş dünyasının yeşil dönüşümüne katkı sağlamaktayız. Yayımladığımız Sürdürülebilir İş Rehberi, şirketlere sürdürülebilirlik yolculuğunda rehberlik etmek, yeşil dönüşüme katkı sağlamak ve iş dünyasını daha sürdürülebilir bir geleceğe taşımak amacıyla hazırlandı. Rehber, şirketlerin sürdürülebilirlik yolcuğuna başlarken ortaya koymaları gereken tanımlamaları, analizleri ve önceliklendirmeleri nasıl yapabileceklerini anlatırken, şirketlerin sürdürülebilirlik yapısını kurmalarında yol gösterici olacak. Umuyoruz ki bu rehber, şirketlerin sürdürülebilirlik konusundaki çabalarını güçlendirmelerine ve iş yapış biçimlerini dönüştürmelerine yardımcı olacak.” değerlendirmesini yaptı.

Escarus Genel Müdürü Dr. Kubilay Kavak, konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Sürdürülebilir İş Rehberi’ni SKD Türkiye gibi ülkemizde sürdürülebilir kalkınma anlayışının yaygınlaşması için uzun yıllardır önemli faaliyetler yürüten değerli bir partnerle yayınlamaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Özellikle sürdürülebilirlik yolculuğuna ilk adımını atan, ancak nereden başlaması gerektiğini bilemeyen şirketler için kılavuz görevi görecek olması bakımından da çok faydalı. TSKB’nin (Türkiye Sınai Kalkınma Bankası) sürdürülebilirlik alanındaki derin uzmanlığından doğmuş bir danışmanlık şirketi olarak, en temel önceliğimiz kurumlara stratejik sürdürülebilirlik çalışmalarında ihtiyaçlarına yönelik çözümler geliştirerek düşük karbonlu ekonomiye geçişi hızlandırmak. Escarus olarak, 13 yıllık deneyimimiz bize açıkça gösteriyor ki bugün sadece sürdürülebilirliği iş süreçlerine gerçek manada entegre edebilmiş yapılar, ülkemiz ve dünyamız için kalıcı değer üreterek geleceğe uzanabiliyor. Bunu başarabilmek için sürdürülebilirliğin bütüncül bir bakış açısıyla ele alınarak akılcı stratejiler geliştirilmesi gerekiyor. Titiz çalışmalarımız sonucunda yayınladığımız Sürdürülebilir İş Rehberi’nin farklı sektörler için aydınlatıcı bir yol haritası olacağına inanıyoruz.” diye konuştu.

İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) Hakkında:

İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye), 2004 yılında 13 özel sektör temsilcisinin öncülüğünde kurulmuş ve sadece kurumsal üyelik kabul eden bir iş dünyası derneğidir. Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi’nin (WBCSD- World Business Council for Sustainable Development) Türkiye’deki bölgesel ağı ve iş ortağı olan SKD Türkiye, bu iş birliğinin beraberinde getirdiği sürdürülebilirlik birikimini de çalışma grupları faaliyetleri aracılığıyla üyeleriyle ve çeşitli platformlarda paydaşlarıyla paylaşır. Hâlihazırda, SKD Türkiye çatısı altında, Türkiye’nin GSYH’nin %23’ünü temsil eden ve 1,1 milyon kişiye istihdam sağlayan 34 farklı sektörden 151 üye şirket bulunuyor.

Escarus (TSKB Sürdürülebilirlik Danışmanlığı A.Ş.) Hakkında:

2011 yılında faaliyetlerine başlayan Escarus (TSKB Sürdürülebilirlik Danışmanlığı A.Ş.), deneyimli ve profesyonel kadrosuyla sürdürülebilirlik çözümleri geliştirerek danışmanlık hizmeti vermek ve dünyada kabul görmüş uluslararası çevresel ve sürdürülebilir yaklaşımları Türk iş dünyasına entegre etmek üzere kurulmuş bir TSKB iştirakidir. Escarus, TSKB’nin 2000’li yılların başından beri başarıyla uyguladığı sürdürülebilirlik yaklaşımının bir kültür haline gelmesi ve bu birikimin Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir kalkınmasını desteklemek için paylaşılması amacıyla faaliyetlerini sürdürmektedir. Escarus, konusunda uzman danışmanlar ve firmalar ile kurduğu ortaklıklar sayesinde müşterilerinin ihtiyaçlarına en uygun çözümleri sunmayı hedefleyen bir şirket olarak faaliyet göstermektedir.

Sürdürülebilir İş Rehberi’ne ulaşmak için; https://www.skdturkiye.org/yayin/surdurulebilir-is-rehberi

Hibya Haber Ajansı