İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri’nin (İETT) İkitelli Garajı’nda düzenlenen “İstanbul’un Yeni Otobüsleri Tanıtım” programına Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi ve CHP Başakşehir Belediye Başkan Adayı Mesut Öksüz de katıldı.

Tanıtım programında konuşan İmamoğlu, “Gerçekten bereketli bir bütçe yöneterek israfı bu şehrin hafızasından kazıyarak İstanbul'a bu güzel hizmetleri kazandırıyoruz. Arkamızda gördüğünüz başlangıcı olan yirmi otobüsümüzle birlikte 150 otobüsümüz İstanbul'umuza hayırlı ve uğurlu olsun.” dedi.

“İETT otobüsleri Dünya etrafında 32 tur atıyor”

İETT’nin günde 5 milyona varan yolculuk gerçekleştirdiğini kaydeden İmamoğlu, “Bunu da gece gündüz şehrimizin her noktasında yürütüyor. Öyle ki İETT'nin sadece bir günde yaptığı yol mesafesi 1 milyon 255 bin kilometre. Yani İETT'nin otobüsleri bir günde dünyanın etrafında tam 32 kez tur atacak kadar yol yapıyor. Bu kapsamda 150 adet daha güçlü, konforlu, akıllı ulaşım sistemlerine sahip yerli üretim otobüslerini şehrimize kazandırdık. Bunların 20 tanesi şu an arkamda yer alıyor ve bugün itibariyle görevlerine çıkacak.” diye konuştu.

Otobüsler kurumsal renkte birleşti

Halk otobüslerinin renklerinin değişikliği ile ilgili de konuşan Başkan İmamoğlu “Evet halk otobüsü. Farklı statüsü var. Farklı sorumluluklar alanları var ama günün sonunda İstanbul Büyükşehir Belediyesiyle, İETT'yle sözleşmeli. Sahalarda görev yapan İstanbullu'ya hizmet eden alanlar. Onun için o kontrolsüzlüğü ortadan kaldırmak için biz bunları sarı araçlar şeklinde bir kurumsal denetim altında toparladık.” açıklamasında bulundu.

Başkan İmamoğlu İstanbul'un tamamında çok değerli hizmetler yaptıklarını vurgulayarak, “ İETT tarihinde ilk kez; 280 yolcu kapasiteli yerli üretim otobüsleri şehrimize kazandırdık. İBB olarak kendi imkanlarımızla Dizelden Elektrikliye ilk otobüs dönüşümünü gerçekleştirdik. Ulusal standartlarda 10 farklı Muayene İstasyonu kurduk. Tüm Özel Halk Otobüslerinin denetimini İETT bünyesine alarak, tüm bu araçlarda şoför duygu –durum analizi, kaza uyarı sistemi gibi kapsamlı dijital dönüşüm projesini ilk kez hayata geçirdik. İstanbul’daki kapalı Durak oranını ilk kez yüzde 35’ten yüzde 46’ya çıkardık. İlk kez 39 İlçenin tamamında hizmet vermekte başladık ve İETT’ye erişilebilirlik oranını yüzde 99’a çıkardık. Bugün İstanbul’un tamamında maksimum her 500 metrede bir İETT durağımız bulunuyor.” dedi.

Kadın istihdamı

İETT tarihinde hiç kadın şoförün görev almadığına vurgu yapan Başkan İmamoğlu “Bu dönemde ilk kez başlattığımız uygulama ile kadın şoförlerimizi İETT’de ilk kez göreve başlattık ve bugün kadın şoför sayımızı 155’e ulaştırdık. Kadın Çalışan sayımızı yüzde 85 artırdık, kadın yönetici sayımızı ise 3 katına çıkardık.” İfadelerini kullandı.

Hibya Haber Ajansı