Süveyş Kanalı İdaresi Başkanı Osama Rabie, Mısır televizyonunda yayınlanan bir programda yaptığı açıklamada, 2023 yılının aynı döneminde 804 milyon dolar olan gelirin geçen ay yaklaşık 428 milyon dolara gerilediğini söyledi. Rabie, kanalda seyreden gemi sayısının yüzde 36 oranında azaldığını belirtti.

Hali hazırda son on yılın en büyük ekonomik sorunlarıyla boğuşan Mısır’ın, İsrail-Hamas savaşının Ekim ayında patlak vermesiyle ticaret ve turizm gelirlerini sekteye uğratması, ülke ekonomisine olumsuz yansıdı.

Gazze'deki işgale tepki olarak ticari gemilere saldırmaya başlayan Yemen'deki İran destekli Husi militanları, ABD ve müttefiklerinin 12 Ocak'ta hava saldırılarına başlamasına rağmen saldırılarını kesmiyor.

Asya ile Avrupa arasındaki en kısa deniz yolu olan Süveyş Kanalı, Mısır’ın 2023 yılında yaklaşık 10,25 milyar dolarlık gelir elde ettiği önemli bir gelir kapısı.  A.P. Moller - Maersk A/S ve Hapag-Lloyd AG gibi firmaların rotalarını değiştirmesine neden olan şiddet olaylarından önce ülke suyolunu genişletmek için çalışmalar yürütüyordu.

Hibya Haber Ajansı