Bugün ne bekliyoruz? Asya hisse senedi piyasalarında karışık seyir devam etmektedir. Bu sabah Japonya’da Nikkei225 Endeksi %0,49, Topix Endeksi %0,61 düştü. Çin’de sermaye piyasası düzenleyici kurumunun kurumsal yatırımcılara yönelik destek açıklamasının ardından Şanghay Bileşik Endeksi %2,88, Shenzhen Bileşik Endeksi %5,61 yükseldi. Hong Kong Hang Seng Endeksi %3,76 arttı. Güney Kore’de, erken işlemlerdeki kazancını geri veren Kospi Endeksi %0,70, Kosdaq Bileşik Endeksi %0,12 geriledi. Avustralya Merkez Bankası’nın (RBA) para politikası toplantısında faiz oranlarını sabit bırakmasının ardından S&P/ASX200 Endeksi %0,58 düşüşle pazartesi günkü kaybını genişletti. ABD endekslerinin düşüşle kapatmasının ardından vadeliler karışık bir açılış fiyatlamaktadır. Avrupa piyasaları ise Fed’in faiz patikası belirsizliğine karşın pozitif açılışa hazırlanıyorlar. Fed’in son para politikası toplantı tutanakları ve Başkan Jerome Powell’ın hafta sonu katıldığı televizyon programında yaptığı açıklamaların ardından küresel piyasalarda risk iştahının bir miktar gerilediği görülmektedir. Bu yıl beklenen faiz indirimlerinin piyasanın beklediği ölçüde olmayabileceği fiyatlanmaktadır. Faiz indirimlerin martta başlamasına piyasanın verdiği ihtimal giderek azalarak son durum itibarıyla yaklaşık %16 seviyesine gerilemiştir.

Almanya fabrika siparişleri ve sanayi üretimi verileri

Almanya’da bugün aralık ayı fabrika siparişleri ve yarın sanayi üretimi verileri açıklanacak. Sanayi üretiminin öncü göstergesi niteliğindeki fabrika siparişleri ekimde aylık %3,8 sert daralmanın ardından kasımda %0,3’lük sınırlı bir artış kaydetmişti. Eylülden kasıma kadar yıllık bazda oldukça sert daralan Almanya sanayi üretimi, kasımda aylık %0,7, yıllık %4,87 azaldı. Aralıkta, kasıma göre daha sınırlı bir aylık daralma beklenmektedir.

Euro Bölgesi’nde aralık ayı perakende satışlar verisi açıklanacak. Perakende satışlar kasımda aylık %0,3, yıllık %1,1 azalmıştı. Aralıkta aylık %0,8, yıllık %1,1 daralma bekleniyor. Euro Bölgesi’nde perakende satışlar Haziran 2022’den beri yıllık bazda daralarak tüketim harcamalarının bir önceki yıla göre azaldığını işaret ediyor.

Yurt içinde aylık fiyat gelişmeleri raporu ve reel efektif döviz kuru

Yurt içinde, TÜİK’in dün açıkladığı ocak enflasyonunun ardından bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) aylık fiyat gelişmeleri raporunu yayımlayacak. TCMB, ayrıca, ocak ayına ilişkin reel efektif döviz kurunu (REDK) açıklayacak. TÜFE bazlı REDK, aralıkta 55,25’ten 55,15’e gerilemişti.

Piyasalarda dün ne oldu? Haftanın ilk işlem gününde Avrupa hisse endeksleri karışık bir görünüm sergiledi. DAX Endeksi (16.904), FTSE 100 Endeksi (7.612) ve CAC 40 Endeksi (7.589) yatay satıcılı fiyatlandı. ABD’de hisse endeksleri negatif bir görünüm ortaya koydu. Nasdaq Bileşik Endeksi ve S&P 500 Endeksi %0,30 civarında düştü. Dow Jones Endeksi ise yaklaşık %0,75 geriledi. Dolar Endeksi (DXY) 104 puandan 104,4’e yükseldi. Buna karşın EUR/USD paritesi %0,41 düşüşle 1,07 seviyesine indi. DXY’deki artış kıymetli madenleri baskılamaya devam etti. Ons altın %0,69 değer kaybederek 2.026USD’ye indi. ABD Hazine tahvili faizleri yükseldi; 10 yıllıkların faizi 12,7bp artışla %4,16’ya ve 2 yıllıkların faizi 8,3bp artışla %4,45’e ulaştı. Emtia grubundan Brent petrol %1’lik artışla varil başına 78,1USD’den alıcı buldu. (TSİ 21:30) Dün S&P Global ocak ayı nihaî hizmet ve bileşik PMI verilerini açıkladı. Bileşik PMI Almanya’da 47 puan ve Euro Bölgesi genelinde 47,9 puanda gerçekleşti. Böylece Almanya ve Euro Bölgesi eşik değerin (50) altında kalarak ekonomik aktivitenin daralmaya devam ettiğini gösterdi. Bileşik PMI İngiltere’de 52,9’a ve ABD’de 52 puana yükseldi. Böylece eşik değerin hemen üzerinde yer alan İngiltere ve ABD görece daha güçlü bir görünüm ortaya koydu. Ayrıca dün Sentix’in açıkladığı verilere göre Euro Bölgesi’nde yatırımcı güven endeksi - 12,9 puana yükselerek bir miktar iyileşti. Ancak yatırımcı güveninin pozitif bölgeye geçmemesinden dolayı Bölge’deki kötümser hava sürmekte.

BIST 100 Endeksi dün 8.694-8.784 puan aralığında sınırlı değişti. Günün ilk yarısında etkili olan alışlarla Endeks %1,28 artarak günü 8.776 puandan tamamladı. Endeks’in işlem hacmi ise 105,53mlr TL olarak gerçekleşti. Kur tarafında ve gram altında yatay fiyatlamalar hâkim oldu. Dün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ocak ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜFE aylık bazda %6,70 ve yıllık %64,86 arttı. Böylece temmuz ayından bu yana görülen aylık TÜFE’deki yavaşlama ara verdi. ÜFE ise aylık %4,14 ve yıllık %44,20 yükseldi.

Kaynak Piramit Menkul Kıymetler

Hibya Haber Ajansı