Babacan, Kahramanmaraş’ta bulunan bir otelin enkazının önünden yaptığı açıklamada, aynı otelde 13 Temmuz 2021 tarihinde yaptığı konuşmayı hatırlattı.

Depremden bir buçuk yıl önceki konuşmasında “Bölgeyle ilgili bir ‘deprem acil eylem planı’nın derhal oluşturulması gerekiyor” cümlesini kuran Babacan, konuşmayı yaptığı otelin depremde yıkılacağının yetkililerce bilindiğini belirtti.

Babacan, 6 Şubat depremlerinden bir buçuk sene önce yıkılan otelde Kahramanmaraş il kongresini yaptıklarını hatırlatarak, şunları söyledi:

“O yıkılan otelde demiştim ki, ‘Uzmanlar uyarıyor, ‘Doğu Anadolu Fayı’nın Maraş bölümünde 500 yıldır birikmiş bir enerji var’ diyorlar. Bölgeyle ilgili bir ‘deprem acil eylem planı’nın derhal oluşturulması gerekiyor, derhal. Bu işin ‘sonra bakarız’ı yok. Bu işin şakası yok’ demiştim. Deprem geliyor diye diye geldi. Önlem alması gerekenler, şehri depreme dirençli hale getirmesi gerekenler sadece izledi.”

“İlgililer biliyordu buranın sağlam olmadığını”

6 Şubat sabahı yıkılan otele saatlerce kimsenin ulaşamadığını belirten Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Günler sonra arama kurtarma çalışmaları başladı. Kimse canlı kurtarılamadı. Çok kıymetli, sevdiğim bir arkadaşımın gencecik kardeşi de buradaydı, bu oteldeydi. Beytullah’ın cansız bedenine on bir gün sonra ulaşıldı. Beytullah buraya iş için gelmişti. Burada kalmıştı çünkü şehrin merkeziydi ve 4 yıldızlı bir oteldi. Oysa ilgililer biliyordu buranın sağlam olmadığını. Yaptıkları tatbikatta buranın yıkılacağını yazmışlardı.”

Hibya Haber Ajansı