89. Bitfinex Alpha Raporu’na göre bu hafta yapılan piyasa analizlerinde kripto para piyasasının dinamikleri üzerine detaylı bir inceleme gerçekleştirildi. Yapılan incelemelere göre ETF para giriş çıkışlarında yaşanan değişimler ve kısa vadeli yatırımcıların davranışları, piyasadaki dalgalanmayı artırarak bir düşüş trendi yaşanmasına neden oldu. Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) ETF’inin spot Bitcoin ETF’ine dönüştürülmesinden bu yana, fondaki toplam yatırımın 4,3 milyar dolar azalması dikkat çekti. Bu süreçte BTC, 48 bin 700 dolar zirvesinden 38 bin 600 dolara kadar düştü. Son zamanlarda piyasa genelinde yaşanan düzeltmenin altında yatan en önemli unsur ise fonlar üzerinden gerçekleşen para çıkışları oldu.

Özellikle GBTC ve diğer ETF’ler de gerçekleşen para çıkışları, piyasadaki dalgalanmayı artırarak piyasanın düşüş trendine girmesinde önemli bir rol oynadı. Bitcoin'in kısa vadeli denge fiyatı ve ilerleyen süreçte izleyeceği yön, geçmişte benzer düzeltme hareketlerinde görüldüğü gibi kritik destek seviyeleriyle ilişkilendiriliyor ve kısa vadeli yatırımcıların realize ettiği fiyatlar üzerinden değerlendiriliyor.

Kripto ekosistemi gelişimine devam ediyor

Kripto dünyasında yaşanan son gelişmelere göre teknoloji ve regülasyon tarafında kaydedilen önemli gelişmelerle birlikte, kripto ekosisteminin gelişimine devam ettiği söylenebilir. Bu gelişmelere örnek olarak; BIS İnovasyon Merkezi’nin finansal araçların yönetimini ve şeffaflığını geliştirmeyi amaçlayan, dağıtık defter teknolojisini kullanarak senetleri dijitalleştirecek blokchain token’laştırma girişimi Project Promissa’yı tanıtması gösterilebilir.

Diğer taraftan Polygon, kullanıcıların kriptoyu kabul edip benimsemesi açısından sadece 2023 yılında 15,24 milyon yeni kullanıcı kazanarak neredeyse Ethereum’un yıllık 15,4 milyonluk yeni kullanıcı sayısını yakalaması öne çıktı. Bu büyüme, kripto ekosistemindeki rekabet ve çeşitliliğin ne kadar güçlü olduğunu açığa çıkardı. Geçen yıl revaçta olan NFT token’lar bu yıl yerini Merkeziyetsiz Finans (DeFi) faaliyetlerine bıraktı.

Regülasyonla ilgili haberlerde ise ABD’de hükümetin yaklaşık 133 milyon dolara tekabül eden 2 bin 934 adet Bitcoin’i açık artırmaya çıkaracağı yönündeki beklentiler öne çıkıyor.

Binance ve SEC arasında açığa çıkan hukuki ihtilafta özellikle SEC’nin Binance US’nin ana şirketi BAM Trading Services’a yönelik açılan soruşturma kapsamında kanıt toplanması ve tanık ifadelerinin alınması gibi konulardaki anlaşmazlıklar daha fazla dikkat çekiyor.

Bu gelişmeler teknoloji, piyasa dinamikleri ve düzenleyici çerçevelerin sürekli birbirleriyle etkileşim halinde olduğunu ve bu etkileşimin kripto para birimlerinin daha geniş ölçekteki finansal ortama entegre olduğunu gösteriyor.

Hibya Haber Ajansı