Stockholm, 16 Şubat (HİBYA) - Almanya'da düzenlenen geleneksel Münih Güvenlik Konferansı'nın tartışma odağında Ukrayna sorunu ile ABD eski Başkanı Donald Trump'ın NATO üyelerine yönelik sözlerinin öne çıkması bekleniyor.

Konferans Direktörü Christoph Heusgen, "Konferansın 60 yıllık tarihinde neredeyse hiç olmadığı kadar çok çatışma, kriz ve zorlukla karşı karşıya olduğumuz konusunda eminim hepimiz hemfikiriz" diyor.

Christoph Heusgen ''Her durumda, biz de ışık parıltılarını bulmaya çalışıyoruz ve çatışmalardan nasıl çıkabileceğimize dair çözümler üzerinde kafa yoruyoruz" diye konuştu.

Organizatörler bu yıl da Rusya'dan resmi temsilciler davet etmedi. Bu nedenle Münih'teki tartışmanın öncelikle Ukrayna'ya nasıl daha fazla destek verileceği etrafında döneceği belirtiliyor.

Gözler özellikle Amerikalı katılımcılara, yani Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a çevrildi. Konferans'ta ayrıca, ABD eski Başkanı Donald Trump'ın Rusya'yı, savunmalarına yeterince yatırım yapmayan NATO ülkeleriyle ilgili "ne gerekiyorsa yapmaya" teşvik edeceğine ilişkin açıklamalarının da diğer konuları gölgede bırakması bekleniyor.

Konferans'ın katılımcıları arasında Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky de yer alıyor. Bu yıl Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyj'nin bu kez Münih'te olması nedeniyle konferansın ağırlıkla Ukrayna'daki savaş üzerinde yoğunlaşması bekleniyor. Zelensky on iki yıldır konferansa Kiev'den video bağlantısıyla katılıyordu.

İran dışişleri bakanı Hossein Amir-Abdollahian dışında Suudi Arabistan, Mısır, Katar ve Ürdün dışişleri bakanları da dahil olmak üzere neredeyse tüm kilit isimler Münih'te hazır bulunacak. İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve Dışişleri Bakanı Israel Katz'ın yanı sıra, serbest bırakılan üç rehine Raz Ben Ami, Adi Shoham ve Aviva Siegel de açılış törenine katılacak.

Münih'teki konferans tüm hafta sonu sürecek.

 

Hibya Haber Ajansı