Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 1 Şubat 2024'te Bahar Bayramı öncesinde Tianjin şehrinde vatandaşlarla bir araya geldi.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping geçen hafta yayımlanan bir makalesinde şöyle yazdı:

“Tüm süreçte halk demokrasisi, sosyalist demokrasinin esas özelliğidir. Demokrasinin en geniş, en gerçek ve en etkili biçimidir.”

Çin Komünist Partisi’nin “Qiushi” (Hakikati Aramak) adlı teorik yayın organında yayımlanan bu makalede, Çin Ulusal Halk Meclisi sistemi ve tüm süreçte halk demokrasisi hakkında açıklamalar yapan Xi, Çin’de halkın ülkeyi yönetmesinin önemine vurgu yaptı.

Tüm süreçte halk demokrasisi nedir? Çin’in demokratik sistemi nasıl çalışır? Bir ulusal yasama organı delegesi olan Zhang Tianneng’in hikayesine bakarak bu sorulara yanıt bulmak mümkün.

Zhang, Çin’in ulusal yasama organı olan Ulusal Halk Meclisi’nin 2 bin delegesinden biridir ve aynı zamanda Çin’in önde gelen bir yenilenebilir enerji grubunun başkanıdır.

Uzun zamandır yeşil enerji, karbon emisyonları ve iklim değişikliği alanlarındaki gelişmeleri yakından izleyen Zhang, son 10 yılda Ulusal Halk Meclisi’ne 200’den fazla öneri ve teklif sundu.

Zhang uzun süren araştırmanın ardından, 2023 yılında düzenlenen Ulusal Halk Meclisi’nin genel kurulunda çevre koruma kanununda değişiklik yapılması ve iklim değişikliği kanununun ortaya konulması hakkında dört öneri sundu. Zhang, aynı zamanda pil geri dönüşümü ve yeni enerji depolama sektörünü geliştirmeye ilişkin 27 öneride bulundu.

Çin’de yüksek nitelikli kalkınma ve yeşil enerji dönüşümü hızlanıyor. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 2030 yılına kadar Çin’de karbon emisyonunun zirveye ulaşması ve 2060 yılına kadar karbon nötrlüğüne ulaşılmasının sağlanacağını belirtti.

Zhang’ın önerileri Çin Çevre Bakanlığı ve Ulusal Halk Meclisi Daimî Komitesi’nin dikkatini çekti.

Yasama organı olan Ulusal Halk Meclisi, Zhang’ın iklim değişikliğiyle mücadele ve karbon nötr hedefine hızla ilerleme hakkında sunduğu yasama önerisinin kabul edildiğini ve teklifin yıllık yasama çalışmalarına alınması için gerekli çalışmaların başladığını duyurdu.

Çin’de halk demokrasisinin garanti altına alınması daha da sağlıklı hale getiriliyor ve halkın siyasete kapsamlı şekilde katılımını teşvik etmek için ulusal yönetişimin tüm sürecinde demokrasi geliştiriliyor.

Ocak 2021’de yürürlüğe giren Çin’in ilk Medeni Kanunu başka bir örnektir. Kanunun hazırlandığı beş yılda, toplumun tüm kesimlerinden on kez görüş ve öneri talep edildi ve yaklaşık 425 bin kişiden 1 milyon görüş toplandı.

Xi Jinping, “Qiushi” dergisinde yer alan makalesinde “Çin’de tüm süreçte halk demokrasisi eksiksiz bir sistem ve işleme prosedürüne sahip olmakla kalmayıp aynı zamanda halkın tam anlamıyla yönetime katılmasını sağlıyor” dedi.

Hibya Haber Ajansı