Türk Savunma sanayiinin gelişen teknolojisi ve artan ihracat kapasitesiyle dünya çapında pek çok ülkenin imreneceği bir seviyeye ulaştığını belirten Haluk Görgün, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Konvansiyonel krizlerin savunma harcamalarını artırdığı bir dünyada özellikle müttefiklik ilişkisi içinde olduğumuz Avrupa’da artan talebi yüksek teknolojiyle, kaliteyle, uygun maliyetle ve süratle karşılayabilecek bir avuç ülkenin içerisinde bulunmaktayız. Bu Türkiye’nin önemine gücüne ve tarihi sorumluluğuna dair birçok şeyi anlatmaktadır.

Türk Savunma sanayii gelişen teknolojisi ve artan ihracat kapasitesiyle dünya çapında pek çok ülkenin imreneceği bir seviyeye ulaşmıştır. Bugün küresel tedarik zincirinde yaşanan zorluklara rağmen Türk sanayii yerli ve milli projelerle sadece iç talebi karşılamakla kalmamış aynı zamanda ihracat kapasitesini de artırmıştır."

Haluk Görgün, savunma sanayiindeki ihracatın sürdürülebilirliği sektörün geleceği için hayati öneme sahip olduğunu söyledi.

Görgün, "Türkiye’nin her alanda kalkınma hamlesini yaşadığı  yaklaşık son 22 yılda savunma sanayiimizin geldiği noktaya baktığımızda rakamlar bu gerçeği çok daha iyi anlatıyor." dedi.

"Savunma ve havacılık sanayii ihracatı 2023 yılında 5.5 milyar dolara ulaştı"

2002 yılında 248 milyon dolar olan savunma ve havacılık ihracatının yıldan yıla kat ve kat arttığını vurgulayan Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, "2022 yılında 4.4 milyar dolar olan savunma ve havacılık sanayii ihracat rakamımız 2023 yılında yüzde 27’lik bir artışla 5.5 milyar dolara ulaştı. İnsansız hava araçları olmak üzere helikopterler, kara araçları, deniz araçları, silah ve mühimmatlar,  füze sistemleri, elektronikler sistemler ve radar sistemleri üreten firmalarımız 2023 yılında toplam değeri 10.2 milyar doları aşan sözleşme imzaladı." ifadesini kullandı.

Savunma sanayiinin son 10 yıl içinde 185 ülkeye 230 farklı ürün ihraç ettiğine dikkati çeken Görgün,şunları aktardı:

"Savunma sanayiimiz son 10 yıl içinde dünyanın dört bir yanına farklı coğrafyalara 185 ülkeye 230 farklı ürün ihraç etti. Hiç şüphe yok ki bu büyüme Türk savunma sanayii ürünlerinin dünya savunma pazarında muteber bir marka haline gelmenin tezahürüdür. Ülke ekonomimize de kilogram başına ihracat değeriyle en yüksek katkıyı sunmaktadır. Türkiye’de kilogram başına ihracat tutarı ortalamada 1.57 dolar iken savunma sanayiimiz geçtiğimiz yıla oranla kilogram başına ihracat değerini yüzde 14 artırarak 65 dolar aşmış ve Türkiye ekonomisine ve toplumsal refaha katkı sağlamıştır."

Haluk Görgün açıklamasında, "Bu başarılarımızı sürdürebilmek için Ar-Ge ve inovasyona  yatırım yapmaya, uluslararası işbirliklerini güçlendirmeye ve yeni pazarlara açılmaya devam etmeliyiz. Yerli ve milli üretim vizyonumuzla gelecek nesillerimizi teknolojiyi tüketen değil, tasarlayan üreten ve ihracat eden bir konuma taşıyacağımıza inanıyorum." sözlerine yer verdi.

Hibya Haber Ajansı