Stockholm, 17 Şubat (HİBYA) - Batılı liderler, Rus muhalefet lideri Alexei Navalny'nin hapishanede ölümünün ardından Putin'i işaret ediyor.

ABD başkanı Joe Biden Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada "Hiç kuşkunuz olmasın, Navalny'nin ölümünden Putin sorumludur" dedi. Putin'in basın sekreteri Dmitry Peskov, Batılı liderlerin sözlerini "kesinlikle çirkin ve kesinlikle kabul edilemez" diye nitelendirdi.

The Guardian'ın haberine göre, 47 yaşındaki Navalny, “özel rejim” altında 19 yıl hapis cezasına çarptırıldığı Kuzey Kutup Dairesi'nin yaklaşık 40 mil kuzeyindeki bir hapishanede  öldü. Bir zamanlar Putin'in en önemli siyasi rakibi olan Navalny'nin ölümü, 2022 Ukrayna işgalinden bu yana büyük ölçüde hapse atılan ya da sürgüne gönderilen Rusya'nın parçalanmış demokrasi yanlısı hareketi için "bir dönüm noktası" olarak gösteriliyor.

Biden konuşmasında Navalny'nin cesaretini ve neredeyse kesin hapis cezasıyla karşı karşıya olmasına rağmen Rusya'ya dönme kararını övdü ve "Yolsuzluğa, şiddete ve Putin hükümetinin yaptığı tüm kötü şeylere cesurca karşı çıktı. Buna karşılık Putin onu zehirledi, tutuklattı, uydurma suçlardan yargılattı, hapse mahkum etti, tecritte tuttu... Hapiste bile gerçeğin güçlü bir sesi oldu" dedi.

Navalny'nin eşi Yulia Navalny, Münih Güvenlik Konferansı'nda yaptığı konuşmada, "Bu korkunç habere inanıp inanmayacağımı bilmiyorum. Ama eğer bu doğruysa, Putin'in, ekibinin, arkadaşlarının, hükümetinin, ülkemize, aileme ve kocama yaptıklarından dolayı cezalandırılacaklarını bilmelerini isterim. Adalete teslim edilecekler ve o gün çok yakında gelecek" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken şunları söyledi: "Bir Rus hapishanesinde ölümü ve tek bir adamın saplantısı ve korkusu, Putin'in inşa ettiği sistemin kalbindeki zayıflık ve çürümenin altını çiziyor. Bunun sorumlusu Rusya'dır."

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, "Alexei Navalny özgürlük ve demokrasi değerleri için savaştı. İdealleri uğruna en büyük fedakârlığı yaptı. AB, bu trajik ölümden Rusya rejimini tek başına sorumlu tutmaktadır" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy, Navalny'nin ölümünün arkasında Putin'in olduğunun "açık" olduğunu söyledi. Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner ise şunları söyledi: "Alexei Navalny demokratik bir Rusya için mücadele etti. Bunun için Putin ona işkence ederek öldürdü."

Moskova, St Petersburg ve Rusya'nın diğer kentlerinde küçük Rus grupları katı protesto karşıtı yasalara göğüs gererek Navalny için yapılan derme çatma anıtlara çiçek bıraktı. Siyasi tutuklamaları takip eden ve hukuki yardım sunan bir Rus insan hakları grubu olan OVD-Info'ya göre 100'den fazla kişi tutuklandı.
 

 

Hibya Haber Ajansı