Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, dün Münih Güvenlik Konferansı esnasında AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’le bir araya geldi.

Wang Yi, dünyada kaos artarken, küresel istikrarı destekleyen iki güç olarak Çin ve Avrupa’nın meydan okumalarla birlikte mücadele etmesi gerektiğini belirtti. Wang Yi, iki tarafın temasları artırması, birbirinin hassasiyetlerine saygı göstermesi ve ortaklık ve işbirliğine bağlı kalması gerektiğinin altını çizdi. İki tarafın yeni liderler görüşmesi için hazırlık yapması gerektiğine işaret eden Wang Yi, ayrıca ekonomi, yeşil kalkınma ve dijital gibi alanlardaki diyalog mekanizmalarının rolünün tam olarak yerine getirilmesinin ve kültürel iletişimin güçlendirilmesinin öneminin altını çizdi.
Josep Borrell, Çin’in kalkınma alanında elde ettiği hayranlık uyandırıcı başarıların tarihsel mantığa uyduğunu ifade ederken, Avrupa-Çin ilişkilerinin iyi yönde geliştiğini, taraflar arasında rekabet bulunmasına rağmen işbirliğinin güçlendirilebileceğini söyledi. Borrell, normal ekonomik ve ticari temasların geliştirilmesini savunduklarını, Çin’den kopma fikrine karşı çıktıklarını kaydetti.

Borrell, AB’nin Tek Çin politikasını sürdüreceğini ve çok taraflı meselelerde Çin’le koordinasyonu artırmaya hazır olduğunu vurguladı.

Wang Yi, Çin ve Avrupa’nın çok taraflılığı teşvik ettiğini hatırlatarak, Çin’in AB ile eşitliğe dayalı ve düzenli çok kutupluluğun tesisini ilerleteceğini sözlerine ekledi.

Hibya Haber Ajansı