Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, dün Münih Güvenlik Konferansı’nda yaptığı konuşmada, Çin’in çalkantılı dünyada istikrar sağlayıcı güç olmaya kararlı olduğunu vurguladı.

Aynı zamanda Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi olan Wang Yi, Münih Güvenlik Konferansı kapsamında düzenlenen Çin konulu oturumda “Çalkantılı dünyada istikrar sağlayıcı güç olmak” başlıklı bir konuşma yaptı.

Wang Yi, konuşmasında, dünya ülkelerinin ortak kazanç gerçekleştirmesi, birçok tarafın kaybettiği sonuçları önlemesi, dayanışma ve işbirliği yoluyla dünyaya daha fazla kesinlik kazandırması ve insanoğlu için daha güzel bir gelecek yaratması çağrısında bulundu.

Wang Yi, 2023 yılında dünyanın kaos ve istikrarsızlıklarla, insanların çeşitli zorluklarla karşı karşıya bulunduğunu hatırlatarak, Çin’in sorumlu bir ülke olarak kendi politikalarının devamlılığını ve istikrarını korumak, dünyaya istikrar sağlayan bir güç olmak için kararlılıkla çalıştığını belirtti.

Dışişleri Bakanı Wang Yi, büyük ülkeler arasındaki işbirliğini teşvik eden Çin’in sıcak meseleler karşısında Küresel Güvenlik İnisiyatifi’ni hayata geçirerek, Çin’in çözümlerini sunduğunu dile getirdi. Filistin-İsrail çatışmasında Çin’in adaletten yana tavır alarak şiddetin durdurulması ve sivillerin korunması için büyük çaba harcadığını ifade eden Wang, Çin’in Ukrayna krizinde de barış müzakerelerinin yeniden başlatılması için çaba harcadığını kaydetti. Wang, ayrıca Çin’in komşu ülkeler ile arasındaki fikir ayrılıklarının müzakere yoluyla çözülmesinde ısrar ettiğini söyledi.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Birleşmiş Milletler’in otoritesini ve merkezi statüsünü destekleyen Çin’in daha fazla ülke ve halkın küreselleşmeden faydalanmasını sağlamaya hazır olduğunun altını çizdi.

Wang Yi, Ukrayna krizi, Taiwan, Xinjiang ve Güney Çin Denizi gibi meselelerle ilgili soruları da yanıtladı.

Ukrayna krizini değerlendiren Wang Yi, Çin’in krizin yaratıcısı veya tarafı olmadığı gibi, krizden yararlanmaya da çalışmadığını vurguladı. Wang, barışçıl çözüme yarar sağlayacak tüm çabaların desteklenmesi gerektiğini, bunun Çin’in temel ilkesi olduğunu ifade etti.

Hibya Haber Ajansı