Çin Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı, 19 Şubat'ta Beijing’de video konferans yoluyla Birleşmiş Milletler (BM) Sanayi Kalkınma Örgütü ve Etiyopya Sanayi Bakanlığı ile üçlü işbirliği anlaşması konusunda ortak bir bildiri imzaladı. Bu bildiri, Çin Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı'nın BM'ye bağlı bir kuruluş ve bir Afrika ülkesi ile imzaladığı ilk üçlü işbirliği belgesi olarak nitelendirildi.

Bildiride, tarım, hayvancılık ve yeşil kalkınma gibi kilit işbirliği alanlarında "örnek merkezler" kurulacağı, Afrika ülkelerine politika danışmanlığı ve kalkınma planlaması sunulacağı, küçük örnek projelerin geliştirileceği, teknik işbirliği ve personel eğitimi gibi projelerin sağlanacağı belirtildi.

Çin Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı sözcüsü Li Ming, üçlü işbirliği ortak bildirisinin, Çin'in ilgili uluslararası kuruluşların küresel kalkınma girişimlerini desteklemesine ve teşvik etmesine yönelik önemli bir adım olduğunu vurguladı. Sözcü, bunun aynı zamanda üç tarafın küresel kalkınmada işbirliğini ortaklaşa hızlandırmada önemli bir atılım olduğunu ifade etti.

Hibya Haber Ajansı