Navalny'nin basın sözcüsü Kira Yarmysh X'te yaptığı paylaşımda "Aleksey'in naaşı annesine teslim edildi. Bunun için bizimle birlikte mücadele eden herkese binlerce teşekkür ederiz" diye yazdı.

Şimdi ise Rus yetkililerin halka açık cenaze törenine izin verip vermeyeceği sorusu ortada duruyor.

Rus muhalif siyasetçi Alexei Navalny'nin ölümünün üzerinden dokuz gün geçti. Haberin yayınlanmasından bu yana akrabalar ve destekçiler, Navalny'nin naaşının annesi Lyudmila Navalnaya'ya teslim edilmesi için mücadele etti.

Lyudmila Navalnaya daha önce Rus yetkililerin oğlunu gizlice gömmeye zorlayarak kendisine şantaj yapmaya çalıştığını iddia etmişti. Aksi halde cesetle "bir şeyler yapmakla" tehdit ettikleri iddia edildi. Ancak anne bu talepleri kabul etmedi.

Bu hafta başında oğlunun cansız bedenini görmek için morga götürüldüğü, Rus yetkililerin daha sonra muhalefet liderinin doğal sebeplerden öldüğünü gösteren belgeleri gösterdiği belirtildi.

Navalny'nin dul eşi Yulia Navalnaya, kocasının Kremlin tarafından öldürüldüğünü kesin bir şekilde iddia etti. Aile daha önce cesede bağımsız bir uzman tarafından otopsi yapılmasını talep etmişti ancak yeni otopsilerle ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.

Cenaze töreninin Rus yetkililerin müdehalesi olmadan organize edilip edilmeyeceği de belirsizliğini koruyor.

Kira Yarmysh X'te "Yetkililerin bu olayın ailenin istediği ve Navalny'nin hak ettiği şekilde yapılmasını engellemeye çalışıp çalışmayacağını bilmiyoruz. Öğrenir öğrenmez sizi bilgilendireceğiz" diye yazıyor

Cumartesi günü, aileyi ve rejimi eleştirenlerin anısını desteklemek amacıyla Rusya içinde ve dışında çok sayıda gösteri düzenlendi.Bu gösterilerde çok sayıda kişi tutuklandı.

Hibya Haber Ajansı