Başkan Aleksandr Lukashenko ülkeyi yönetmeye devam etmek istediğini duyururken bin 400 den fazla siyasi muhalifin hapiste olduğu belirtiliyor.

Başkanlık seçiminin ardından 2020'de Lukashenko'ya karşı düzenlenen kitlesel protestolardaki rolü nedeniyle 2021'de on bir yıl hapis cezasına çarptırılan demokrasi aktivisti Maria Kolesnikova'dan bir yıldır haber alınamıyor.

The Guardian'ın yazdığına göre, Kolesnikova'nın akrabaları onun ülkenin kötü şöhretli ceza kurumlarından birinde izole edildiğine inanıyor. Kolesnikova'nın ailesine 14 Şubat 2023'te yazdığı yazdığı son mektup ise "her şey güzel olacak" sözleriyle bitiyordu.

İnsan hakları örgütü Vyasna'ya göre şu anda Belarus'ta en az bin 430 siyasi mahkum gözaltında tutuluyor. Bunlar arasında 2022 barış ödülü sahibi Ales Byalyatski ve eski başkanlık adayı Viktor Babaryko da bulunuyor.

Litvanya'da sürgündeyken Belarus muhalefetine liderlik eden Svetlana Tikhanovskaya da hapisteki kocası Sergei Tikhanovsky'den birkaç aydır haber alamadı. Bu hafta Radio Free Europe/Radio Liberty, tutuklu muhabiri Igor Losik'in ailesiyle bir yıldır iletişime geçmediğini bildirdi.

Son yıllarda yeterli bakımın sağlanamaması nedeniyle çok sayıda siyasi mahkum hayatını kaybetti. Geçen hafta rejim eleştirmeni Igor Lednik Belarus'taki bir hapishanede öldü.

Bugünkü parlamento seçimi, Belarus'ta 2020'deki protestoların ardından yapılan ilk seçim. O tarihten bu yana Aleksandr Lukashenko'nun otokrasisi, halka yönelik baskıyı her geçen gün artırdı. Ülke dünya demokrasi endeksinde son sıralarda yer alıyor.

Parlamento seçimlerinde rejimi eleştiren hiçbir kuvvete izin verilmiyor ve yabancı gözlemciler hoş karşılanmıyor. Hükümetlerarası demokrasi örgütü Idea, yaptığı açıklamada, seçimin yalnızca Lukaşenko'nun iktidar üzerindeki sağlam hakimiyetini pekiştirmeyi amaçladığını yazdı.

Hibya Haber Ajansı