Dün piyasalarda neler oldu

Makro veri cephesinde ABD’de açıklanan yeni konut satışları ile Dallas FED İmalat Aktivitesi verileri takip edildi. Yeni konut  satışlarının Ocak ayında %3,0 artış göstermesi beklenirken, %1,5  artışla 661 bin adet seviyesinde gerçekleşti. Aralık ayı verisi ise %8,0’dan %7,2 seviyesine revize edildi. Dallas FED İmalat Aktivitesi ise Şubat ayında beklentilerin üzerinde iyileşme gerçekleştirerek Ocak ayı seviyesi olan -27,4’ten -11,3’e yükseldi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde ve Yönetim Konseyi  üyesi Stournaras’ın yaptığı açıklamalar dikkat çekti. AMB Başkanı  Lagarde yapmış olduğu açıklamada, dezenflasyonist sürecinin devam etmesini beklediklerini söylerken, ücret baskılarının hala güçlü biçimde devam ettiğini ve ilerleyen çeyreklerde enflasyon üzerinde daha etkili olabileceğini belirtti. Başkan Lagarde ekonomik aktiviteye yönelik yapmış olduğu açıklamada ise, büyümenin 2023 yılında zayıf seyretttiğini ve büyümenin son çeyrekte durgunlaştığını ifade etti. 2023 yılında ekonomik  büyüme üzerinde küresel ticaretteki zayıflama ve rekabet gücündeki kayıplar ihracatına yönelik talebin azaldığına işaret eden Lagarde, sıkı finansman koşullarının  da büyüme üzerinde baskı oluşturduğunu yineledi. Öte yandan AMB yönetim konseyi üyesi Stournaras, Euro Bölgesi’nde bankacılık sisteminin geçtiğimiz yıllarda yaşanan borç krizinin parçalanmaya yol açtığını ve bu yüzden AMB’nin FED’den daha fazla zorluklarla karşı karşıya  olduğunu ifade etti. ABD tarafında ise J.P Morgan CEO’su Jamie Dimon’ın katılmış olduğu bir toplantıda ABD ekonomisine yönelik yapmış olduğu açıklamalar yakından takip edildi. Dimon, ekonomiye ilişkin olarak belirsizliklerin devam ettiğini ve resesyon ihtimalinin ortadan kalktığına yönelik piyasa beklentilerine ise katılmadığını dile getirdi.

ABD tahvilleri cephesinde, 2 yıllık tahvil faizi %4,72 ve 10 yıllık tahvil faizi %4,27 seviyesinde artış gösterirken, VIX endeksi ise 13,74 seviyesine geriledi.

ABD piyasaları haftanın ilk işlem gününde satıcılı seyir izledi. S&P 500 endeksi %0,38 azalışla 5.069,53 seviyesinden, Dow Jones endeksi ise %0,16 azalışla 39.069,23 seviyesinden ve Nasdaq endeksi ise %0,13 azalışla 15.976,25 seviyesinden kapandı.

Avrupa piyasalarında da satıcılı seyir takip edildi. CAC 40 endeksi %0,46 azalışla 7.929,82 seviyesinden ve FTSE 100 endeks, %0,29 azalışla 7.684,30 seviyesinden kapanış gerçekleştirirken, DAX endeksi %0,02’lik hafif artışla 17.423,23 seviyesinden kapanış gerçekleşti.

Bugün ne bekliyoruz

Asya piyasalarında makro veri cephesinde bu sabah Japonya’da Ocak ayı TÜFE verisi takip edildi. Ocak ayında TÜFE verisi için piyasa beklentisi %1,9 seviyesinde yer alırken, %2,2 seviyesinde açıklandı. Aralık ayında ise TÜFE verisi %2,6 seviyesinde gerçekleşmişti. Çekirdek TÜFE tarafında ise piyasa beklentisi %3,3 seviyesinde yer alırken, %3,5 seviyesinde açıklandı. Sabahın ilk fiyatlamalarına baktığımızda ise, Asya piyasalarında karışık bir seyir izleniyor. Shanghai endeksinde %0,51 artış takip edilirken, Nikkei 225 endeksinde %0,12, Hang Seng endeksinde %0,35 ve Kospi endeksinde %0,72 azalışlar takip edildi.

ABD vadelilerinde de yatay negatif bir seyir izleniyor.

Bugün ABD’de Conference Board Tüketici Güveni, Dayanıklı Mal Siparişleri ve FED üyesi Barr’ın konuşması takip edilecek. Conference Board Tüketici Güveni’nin Şubat ayında bir önceki aya paralel 114,8 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Dayanıklı Mal Siparişleri tarafında ise Ocak ayında %4,5’lik azalış beklenirken, çekirdek dayanıklı mal siparişleri verisinin %0,3 artış göstermesi tahmin ediliyor.

Gelecek gündemde neler var

Yarın ABD’de PCE Fiyat Endeksi, Perakende Stoklar ve MBA Mortage Başvurularının yanısıra FED Yetkililerinden Bostic, Wililams ve Collins’in konuşmaları takip edilecek.

Kaynak: Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı