Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Çin hükümetinin özel temsilcisinin yakında başlatacağı mekik diplomasisinin sebebini açıkladı. Sözcü Mao, bugün düzenlenen basın toplantısında, Çin'in Avrasya İşlerinden Sorumlu Özel Temsilcisi Li Hui'nin 2 Mart'tan itibaren Rusya, AB merkezi, Polonya, Ukrayna, Almanya ve Fransa'ya yapacağı ziyaretle, Ukrayna krizinin siyasi çözümü için ikinci tur mekik diplomasisi yürüteceğini belirtti. Sözcüye, Çin'in yakında ikinci tur mekik diplomasisini neden başlatacağı soruldu.

Ukrayna krizinin tırmanmasından bu yana iki yıl geçtiğine işaret eden sözcü Mao, ancak çatışmanın bir türlü bitmediğini ve şu an en acil ihtiyacın barış olduğunu belirtti. Sözcü, “Barış müzakereleri bir gün erken başlatılabilirse, bir gün daha az zarar görülecek.” dedi.

Sözcü, geçtiğimiz iki yılda barış müzakereleri için arabuluculuk yapmaktan ve çaba harcamaktan hiç vazgeçmediklerine dikkat çekti. Çin'in, Rusya ve Ukrayna dahil olmak üzere ilgili ülkelerle derinlemesine iletişim yaparak krize karşı yapıcı bir rol oynadığını dile getiren sözcü, bunun için özellikle “Ukrayna Krizi'nin Siyasi Yolla Çözülmesi Hakkında Çin’in Tutumu” belgesini yayınlayarak mekik diplomasisi düzenlediklerini kaydetti. Sözcü, Çin'in krizi görmezden gelmediğini, yangına körükle gitmediğini ve bu çatışmadan kendisi için bir yarar sağlamadığını vurguladı.

Sözcü, “Bütün çabalarımızın sadece bir hedefi var. O da, çatışmaya son verilmesi için ortak anlayışı biriktirmek ve barış müzakereleri için zemin hazırlamak. Çin, rolünü oynamaya devam ederek mekik diplomasisiyle Ukrayna krizinin siyasi yolla çözülmesi için Çin bilgeliğini sağlamayı sürdürecek.” ifadesini kullandı.

Hibya Haber Ajansı