Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Çin'e yönelik iftiraları bırakması gerektiğini açıkladı.

Bugünkü olağan basın toplantısında, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning'e, ABD'nin “Çin'in ABD vatandaşlarının hassas verilerini satın aldığı” iddiasını kışkırttığına yönelik bir soru yöneltildi.

Çinli sözcü, ABD'nin ulusal güvenlik kavramını sürekli genelleştirerek Çin'in ABD vatandaşlarının hassas verilerini satın alıp bu verileri kötü amaçlar için kullandığına dair asılsız iddialarda bulunarak bu bahaneyle verilerin Çin dahil takip edilen ülkelere akışını yasakladığını hatırlattı. Bu girişimlerin belli ülkelere yönelik ayrımcı tutumunu sergilediğini vurgulayan Mao, Çin'in buna kararlılıkla karşı durduğunu ifade etti.

Sözcü, “Çin hükümeti, veri gizliliği ve güvenliğini her zaman ciddiye almıştır, hiçbir şirketin veya bireyin faaliyet gösterdiği ülkedeki veri bilgilerini ve istihbaratı yasa dışı yollarla toplayıp hükümete sunmasını talep etmemiştir. Çin, Küresel Veri Güvenliği Girişimi'ni başlatarak bir ilke öncülük etmiştir. Eğer ABD gerçekten veri güvenliğini önemsiyorsa, bu girişime açıkça destek verebilir veya benzer taahhütlerde bulunabilir.” dedi.

Mao Ning, ABD'ye Çin'e iftira atmaktan vazgeçip açık, adil ve önyargısız bir iş ortamının korunması için ilgili taraflarla birlikte  evrensel veri güvenlik kurallarını oluşturması çağrısında bulundu.  

Hibya Haber Ajansı