Saadet Partisi Genel Sekreteri ve Ankara Milletvekili Mesut Doğan, sokak hayvanlarına ilişkin yaptığı açıklamada, sokakların çocuklar için güvensiz olduğuna dikkat çekerek, “Hepinizin yakından takip ettiği üzere sahipsiz sokak köpekleri sorunu son zamanlarda gündemimizi sık sık meşgul eden bir konu haline gelmiştir. Bu konu, üzerinde en çok konuşulan meselelerden biri olmasına rağmen somut hiçbir adımın atılmadığı ve aynı zamanda suiistimal edilen bir konu olarak karşımızda durmaktadır. Bu sorun, hem insanlarımızın can güvenliği hem de sokak hayvanlarının refahını olumsuz etkileyen bir boyuta ulaşmıştır” dedi.

“Sorunu ortaya çıkaran aslında sahipsiz sokak köpekleri değil uygulamalar ve yetkili mercilerin yaklaşımlarıdır” diyen Doğan,“Sorunun görmezden gelinmesi ve böyle bir gündem yokmuş gibi davranılması nedeniyle bu sorun giderek daha da büyümüştür. Önümüzdeki yerel seçimler nedeniyle bazı partilerin bu konuyla ilgili vaatlere yer vermesi meselenin artık görmezden gelinemeyecek bir boyuta ulaştığını göstermektedir. Fakat açıkça belirtmek gerekir ki bu sorunun çözüm yolu öncelikle buradan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden (TBMM) geçmektedir. Bu nedenle sahipsiz sokak köpekleri sorununu çözeceğini vaat edenlerin bugüne kadar bu konuyu meclis gündemine taşımaları gerekirdi. Fakat şu ana kadar böyle bir adımın atılmadığını görüyoruz” açıklamasında bulundu.

Sokaklarımızın güvenli, sokak hayvanlarının ise güvende olması için TBMM’ye bir kanun teklifi sunduklarını dile getiren Doğan, teklifin ayrıntıları ile ilgili şunları aktardı:

“Sokak köpekleri kısırlaştırıldıktan sonra tekrar sokağa bırakılamayacak. Mevcut kanundaki en önemli eksiklik, sokak köpeklerinin alındıkları ortama bırakılmaları yönündeki ilgili maddedir. Bizim teklifimiz ile kısırlaştırma ile kontrol altında tutulan sokak köpekleri uygun ortamlarda ömür boyu yaşayacak. Barınak ve Bakımevlerinin yanı sıra yaşam alanları kurulacak. Uygun bulunan açık alanlar sahipsiz sokak köpekleri için tahsis edilecek. Bağış toplayan hayvansever kuruluşlar barınak ve bakımevi kurmakla yükümlü olacak. Çünkü sorunların yalnızca kamu eliyle çözülmesi ne gerçekçi ne de yeterlidir. Bu teklif sayesinde belediyelerin mali yükü hafifleyecek. Barınak, bakımevi ve yaşam alanlarında çalışan personellere eğitim zorunluluğu getirilecek. Evcil hayvan satışı kontrol altında olacak. Hayvan sahiplendirme esas alınacak. Bu teklif ile Kedi ve köpeklerin izinsiz satışı engellenecek. Tüm evcil hayvanlar mikroçip ile kayıt altına alınacak. Hayvanların sokağa bırakılması, kaybolması, hastalık bulaştırması gibi olumsuzlukların önüne geçilecek. Serbest veterinerler bu sürece dahil edilerek kimliklendirme çalışmaları daha erişilebilir olacak. Tehlikeli yasak ırklara izin verilmeyecek. Bu hayvanlar için verilen cezalar artırılacak.”

 

Hibya Haber Ajansı