Çin’in Manila Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, Filipinler’in Washington Büyükelçisi Romualdez’in Güney Çin Denizi’nin asıl "parlama noktası" olduğuna ve Çin’in ülkesi için tehdit oluşturduğuna yönelik iddialarına yanıt verildi.

Manila Büyükelçiliği Sözcüsü, büyükelçiliğin WeChat hesabından yaptığı açıklamada, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi olan Çin, bölge ve dünyanın barış ve istikrarını koruyan bir güçtür. Çin, öteden beri Güney Çin Denizi’ndeki anlaşmazlıkları diyalog ve müzakere yoluyla çözmeye, aynı zamanda toprakları üzerindeki egemenliğini ve denizlerdeki çıkarlarını korumaya kararlıdır. Çin, Filipinler’in en büyük ticaret ortağı ve başlıca yatırım kaynaklarından biridir. İki ülke arasındaki ekonomik ve ticari işbirliği her iki tarafa da büyük yararlar getirmektedir. İlgili kişinin gerçekleri göz ardı eden ifadeleriyle Güney Çin Denizi meselesini kışkırtarak Çin’i karalamasını kınıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Sözcü, “Güney Çin Denizi’ndeki durumu karıştıranın, ‘Çin tehdidi’ iddiasını kışkırtanın, kamplaşmalar yaratanın, ekonomik zorbalık uygulayanın kim olduğu belli." dedi.

Sözcü, barış ve kalkınmanın çağın ve bölge ülkelerinin ortak arzusu olduğuna işaret ederek, kamplaşmanın anlaşmazlıkların çözülmesine yararlı olmayacağı gibi, durumu daha da karmaşık hâle getireceğini dile getirdi.

Filipinler’in Washington Büyükelçisi Jose Romualdez, kısa süre önce Japon basınına yaptığı açıklamada, Güney Çin Denizi’ni gerçek “parlama noktası” olarak nitelendirerek, Filipinler’in Çin’den saldırı tehdidiyle karşı karşıya bulunduğunu iddia etmişti.

Romualdez ayrıca, Çin’in ithalatı azaltma yoluyla Filipinler’e “ekonomik zorbalık” uyguladığını savunmuştu.

 

Hibya Haber Ajansı